Из Удружења "Мисли добро" поручили: Неопходно уједначити тржиште лијекова у БиХ

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Тржиште лијекова у БиХ мора се уједначити због чега је неопходно да и ФБиХ слиједи потез Српске која је још лани снизила марже, што би за резултат имало ниже цијене медикамената.

Закључак је то са округлог стола који је данас у бањалучком хотелу "Јелена" организовало Удружење грађана "Мисли добро", а којем су присуствовали и представници удружења која окупљају пацијенте, те Министарства здравља и социјалне заштите, Фонда здравственог осигурања РС, Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ и Фармацеутског друштва РС. 

Говорећи о ситуацији на тржишту лијекова у БиХ које би требало да је јединствено, пројект менаџер Удружења "Мисли добро" Урош Вукић подсјетио је да је Српска малопродајну маржу на лијекове са 20 снизила на 18 одсто, а велепродајну са осам на шест одсто.

- На причу у вези са смањењем цијена лијекова једино је реаговала Српска смањивши марже, док је у другом ентитету поприличан хаос у смислу да се цијене разликују чак од кантона до кантона. У ФБиХ малопродајна маржа на лијекове износи 25 процената, док је велепродајна маржа осам одсто. За тржиште БиХ које се представља као јединствено то није нормално, а разлика у малопродајној маржи од седам одсто отвара могућност за манипулације - упозорио је Вукић.

Он је подсјетио да је иницијатива за измјену прописа који се односи на висину велепродајне и малопродајне марже на лијекове упућена Савјету министара БиХ и Агенцији за лијекове, те подсјетио да је Надзорно тијело над примјеном Правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ прихватило ту иницијативу Удружења "Мисли добро".

- Очекујемо да ће се већ идуће седмице иницијатива наћи на стручном савјету Агенције за лијекове - истакао је Вукић. 

Предсједница Фармацеутског друштва РС Рада Амиџић рекла је да је снижење улазне цијене полазна тачка да би уопште могло да дође до снижења цијене лијекова у БиХ, односно измјена правилника.

- Циљ нам је да се подстојеће цијене спусте на неки реалнији ниво да будемо у рангу са земљама у окружењу, али да не дође до поремећаја у снабдјевању лијековима - рекла је Амиџићева. 

Она је казала да је уз измјене правилника неопходна и измјена ПДВ-а, као и царинских стопа.

Иницијативи је претходила анализа "Реална цијена лијекова" коју је урадило Удружење "Мисли добро" која је показала да грађани у БиХ плаћају највише цијене лијекова искључиво захваљујући регулативи у земљи. 

ЗАРАДА 

Анализа Удружења "Мисли добро" показала је да је регулатива које се односи на тржиште медикамената у интересу велетрговаца и малопродајних ланаца апотека. 

Примјера ради, на лијеку који кошта 1.000 марака апотеке у Српској и ФБиХ зараде 180, односно 250 марака, а у Србији свега 15,60 КМ.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана