Из Инспектората се огласили о спорним чоколадама са пластиком

ГС
Из Инспектората се огласили о спорним чоколадама са пластиком

Градска инспекција у једној од 15 контролисаних малопродајних трговина у Бањалуци пронашла је 23 спорне "Милка орео" чоколадице од 37 грама и наложила повлачење тог производа за који се сумња да садржи комадиће пластике.

Душанка Николић, портпарол Инспектората Републике Српске, рекла је за АТВ да се ради о устаљеној процедури које се реализују у оваквим случајевима, када се утврди да један производ садржи неку мањкавост.

„Ово је редовна процедура у случајевима када се утврде да постоје одређени ризик са храном. Наглашавам да нису неке ванредне и екстремне околности, јер то су већ устаљене процедуре које се реализују у оваквим случајевима, када се из било којег разлога утврди да један производ, или чак једно паковање, садржи неку мањкавост“, изјавила је Николићева за АТВ јутро.

У конкретном случају, лоцирани су комадићи пластике и они најчешће потичу од саме амбалаже гдје у процесу паковања зна доћи до одређених механичких грешака јер то се више не пакује ручно, навела је она.

"У том случају, обавеза је да се повуче цијела серија предметног лота, без обзира што је највјероватније тај недостатак у само једном комаду јер је немогуће да буде у све и једној чоколади из тог лота. Процедура је таква да се наложи повлачење. У тим случајевима инспектори одлазе примарно код увозника, односно, дистрибутера за Републику Српску гдје се кроз евиденције о запримљеним и испорученим количина идентификују даљи клијенти, односно трговци којима је роба испоручена и системом сљедивости се заправо врши повлачење“, истакла је она гостујући у АТВ јутру.

У Српској имамо много више продајних објеката него што имамо инспектора, зато процедуре и трају по неколико дана. У правилу, сви велики маркети у врло кратком року изврше повлачење спорног производа 

„Имали смо и претходних година таквих случајева. Најчешће су то страна тијела која су везана за одређену врсту производа. Рецимо, у житарицама за исхрану људи знали смо пронаћи каменчиће, с обзиром да знамо као се зоб скида са њива, сасвим је логично да се може десити да неки каменчић заврши у упакованом производу. Код зачина смо проналазили петељке сировине. ми га посматрамо као страно тијело, али у том случају можда није штетно за здравље, док каменчићем сасвим сигурно можете оштетити зубе. Најчешће смо знали проналазити дијелове амбалаже или комадиће пластике, најлона, у зависности од тога шта се пакује“, каже Николићева.

Много веће мањкавости представљају одређене неправилности које се односе на здравствену и бактериолошку неисправност производа, нагласила је портпарол Инспектората Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана