Иветић: Срби у Посавини обесправљени и на рубу егзистенције

Срна
Иветић: Срби у Посавини обесправљени и на рубу егзистенције

ОДЖАК - Српски повратници у Посавском кантону у Федерацији БиХ /ФБиХ/ живе на рубу егзистенције - без воде и струје, али и права на српски језик и на рад, изјавио је за Срну предсједник Општинског одбора СНСД-а Оџак Дамир Иветић.

Иветић је позвао посланика СДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сашу Магазиновића и делегата у Дому народа Парламента ФБиХ Игора Стојановића, обојицу из реда српског народа, да дођу у Посавски кантон и виде како овђе живе Срби.

“Нека Магазиновић и Стојановић који су бирани само зато што припадају српском народу дођу и увјере се како народ из којег долазе овђе муку мучи без права која су му Дејтонским споразумом и Уставом БиХ загарантована”, истакао је Иветић.

Према његовим ријечима, Стојановић и Магазинивић више од 10 година нису обишли свој народ и српске повратнике у Посавини, а како каже, дијелили би лекције и сугерисали о санкцијама онима који се брину о свом народу.

“То доказује лицемјерност појединих српских представника који иду на ифтаре, умјесто да са својом породицом обиљежавају Велики петак и шарају васкршња јаја”, навео је Иветић.

Иветић је упозорио да Срби у ФБиХ данас живе у нељудским условима.

“Српски народ у ФБиХ бори се за егзистенцију и опстанк, јер у 21. вијеку немамо право на рад, на изучавање матерњег језика, право на воду, струју и остале основне потребе. Подсјећам јавност да смо већ говорили о недостатку питке воде у Дубици прошле године, што је основно мјерило опстанка”, нагласио је Иветић.

Он је позвао и представнике међународне заједнице у БиХ да дођу и обиђу српске повратнике у Посавском кантону док их још има.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана