Истражује се масовна гробница у језеру Виховићи

Срна
Истражује се масовна гробница у језеру Виховићи

МОСТАР - Јединица за специјалну подршку Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ претражује језеро на рударском копу Виховићи код Мостара због сумње да се на том мјесту налази масовна гробница, потврдила је Срни портпарол Сипе Јелена Миовчић.

Миовчићева је навела да је у питању претрага терена и прелиминарна истражна фаза да се види да ли ће се моћи приступити детаљној истрази.

Она је рекла да са припаницима Сипе раде ронилачки и алпинистички тим, а да се истрага води по захтјеву Института за нестала лица БиХ.

На рударском копу Виховићи у Мостару, односно вјештачком језеру тог копа, према информацијама Института за нестала лица БиХ, налазе се посмртни остаци између 80 и 100 Мостараца страдалих током 1993. године.

"Институт, заједно са јединицом за специјану подршку Сипе, на овом локалитету врши истражне радње да провјери информације да се на овом локалитету налазе жртве. Претпоставља се да се ради о 80 до 100 грађана Мостара које су настрадале 1993. године довезене и убачене у језеру", навела је Срни портпарол Института Емра Фазлић.

Одмах након рата у јавности су биле присутне информације и сумње да се у језеру Виховићи налази масовна гробница, али се никада није приступило детаљној истрази терена јер је на том мјесту била и нелегална депонија у којој су се налазили опасни материјали. Депонија је у међувремену санирана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана