Историјски успјех: Математичари из БиХ сјајни на Интернационалној олимпијади

GS
Foto: Facebook

САРАЈЕВО - На овогодишњој Интернационалној математичкој олимпијади (ИМО), одржаној у Великој Британији, ученици из Босне и Херцеговине остварили су историјски успјех, освојивши три златне, једну сребрну и двије бронзане медаље.

Министарство за одгој и образовање Кантона Сарајево већ три године системски подржава одлазак ученика на међународна такмичења, те осигурава стипендије и награде за надарене ученике.

Позвали су све који желе да увеличају дочек олимпијске екипе БиХ да дођу на сарајевски аеродром у сриједу, 24. јула, у 19.50.

Ово је 32. пут како Босна и Херцеговина учествује на Интернационалној математичкој олимпијади (ИМО), најпрестижнијем математичком такмичењу на свијету, те у претходном 31 учешћу ниједан ученик није успио освојити златну медаљу.

Ове године ученици из БиХ освојили су чак три златне медаље. Златни момци су Бењамин Мујкић, ученик 3. разреда Друге гимназије Сарајево, Андреј Крчмар, ученик 2. разреда Гимназије Бањалука, Вук Јанковић, ученик 1. разреда Гимназије "Јован Дучић" Требиње.

Они су на овај начин златним словима исписали историју бх. математике, те иако су раније освајали многа признања, ово је круна њиховог рада и труда.

И остали ученици из БиХ су постигли запажене резултате.

Харун Алибеговић, матурант Richmond Парк Интернатионал Secondary School Сарајево, освојио је сребрну медаљу, док су бронзане медаље освојили ученици Друге гимназије Сарајево Аднан Осмић и Наида Гаврановић.

Лидерка на овогодишњој, за БиХ историјској олимпијади, била је Адиса Болић, док је замјеник био Бојан Пажин.

Ово је уједно и први пут да су се сви ученици из БиХ окитили медаљама на ИМО. У екипном пласману Босна и Херцеговина је заузела 13. мјесто у конкуренцији 108 земаља, што је убједљиво најбољи екипни пласман у историји (prethodni најбољи пласман је био 29. мјесто).

Из Удружења математичара Кантона Сарајево су честитали ученицима и лидерима, те истакли да сви ови ученици већ годинама похађају Школу математике за надарене ученике коју организују, као и да су били свјесни да имају фантастичну екипу, с обзиром на то да су сви чланови екипе већ освајали медаље на међународним такмичењима, али да ипак нису могли ни сањати овакав резултат, преноси Фена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 18 беба
Рођено 18 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана