Историјска oперација у УКЦ РС: Анеуризма трбушне аорте непозната литератури

СРНА
Историјска oперација у УКЦ РС: Анеуризма трбушне аорте непозната литератури

У Клиници за васкуларну хирургију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске оперисана је анеуризма трбушне аорте, која још није забиљежена у свјетској медицинској литератури.

Пацијент из Болнице у Добоју је након дијагностике упућен у Клинику за васкуларну хирургију УКЦ-а Српске због мобилне промјене у трбушној шупљини гдје је успјешно оперисан.

Специфичност ове мобилне промјене је у томе да се налази између средине и доњег квадранта стомака.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић изјавио је новинарима да је то још један доказ да ова болница озбиљно и вриједно ради.

- Доказ томе је да смо урадили операцију која се можда не може радити у веома престижним центрима Европе и свијета. Радимо и даље на унапређењу нашег здравственог система, на едукацији особља и набавци најбоље опреме", рекао је Ђајић.

Он је честитао сарадницима на овом великом успјеху, те обећао и даље велику подршку свим запосленима на УКЦ-у и едукације у најпрестижнијим установама Европе и свијета.

- Истовремено ћу се трудити да доводим најбоље стручњаке из Европе и свијета да уче наше љекаре и друго здравствено особље", поручио је Ђајић.

Начелник Клинике за васкуларну хирургију УКЦ-а Миланко Максић рекао је да је код пацијента забиљежен казус, тип анеуризме.

Максић је навео да је у васкуларној хирургији 30 година и да нигдје у медицинској литератури нема такозвана тубуларна аорта, односно "цијев која има свој слијепи завршетак".

- Анеуризме се раде широм свијета, милиони су урађени, али овог типа још нико није објавио, рекао је Максић, те додао да је операција трајала два и по часа.

Он је навео да је поносан на установу у којој ради, као и на колеге, истичући да су овакве операције резултат тимског рада.

Оперисани пацијент Милован Божић /70/ из Добоја захвалио је комплетном особљу УКЦ-а Српске, али и екипи љекара у Добоју.

- Ток операције је прошао добро. Нисам имао никаквих проблема, особље је за десетку, рекао је Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана