Источно Сарајево: Обиљежен дан и крсна слава Правног факултета

Срна
Источно Сарајево: Обиљежен дан и крсна слава Правног факултета

ПАЛЕ - Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву данас је вјерским обредом свечано обиљежио крсну славу - Светог Петра Цетињског и Дан ове високошколске установе.

Декан Правног факултета на Палама Горан Марковић рекао је новинарима да уједно обиљежавају и 75 година постојања и рада Правног факултета јер баштине традицију Сарајевског правног факултета, који је основан 1946. године.

Марковић подјећа да је Правни факултет у тешким ратним околностима наставио рад прво на Илиџи, послије на Палама 1994. године и додао да од тада ова високошколска установа константно иде узлазном линијом.

Према његовим ријечима, било је потребно много година и напора великог броја људи, како старијих угледних професора, тако и млађих колега да би Правни факултет данас био ту гдје јесте, да постане препознат не само у републичким оквирима, него и регионалним, а од ове године чак и европским оквирима.

Он каже да су и у тешким пандемијским околностима на обиљежавање Дана и крсне славе Правног факултета дошли драги гости из земље и иностранства, пријатељи и сарадници, међу којима је и Спиридон Флогаитис, директор Европске организације за јавно право из Атине, чији су члан факултет и Универзитет.

Марковић подсјећа да су јуче поводом Дана факултета организовали велики научни скуп на коме је учествовало више од 130 учесника из 14 земаља и додао да је то на подручју бивше Југославије највећи научни скуп из области правних наука.

“Јучерашњи скуп је био најбољи начин да обиљежимо Дан Правног факултета и поклонимо нашем граду, Републици и студентима и научној јавности нешто што ће бити од користи не само за нас правнике, него и за друштвену заједницу у цјелини. Надам се да је то начин на који ми можемо најбоље служити свом народу и друштву”, истакао је Марковић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић честито је крсну славу запосленима и студентима Правног факултета, који, како је рекао, данас обиљежава и 27 година рада у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву.

“Донијети идеју о формирању Универзитета давне 1994. године, за мене је било фасцинантно. Често се питам да ли је то био покушај, експеримент за историју, за памећење? Шта год да је било у том тренутку, они су успјели. Ми имамо Унивезитет у Источном Сарајеву без којег Република Српска не би била оно што јесте”, наглашава Кулић.

Након ломљења славског колача, којем су присуствовали и начелник општине Пале Бошко Југовић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман и колеге са Универзитета, биће одржана свечана академија те додијељене дипломе свршеним студентима

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана