ИРБ институт позајмице није нов финансијски инструмент

Срна
ИРБ институт позајмице није нов финансијски инструмент

БАЊАЛУКА - Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске саопштила је данас да су позајмице законски инструмент усмјерен на очување привредне стабилности.

ИРБ наводи да институт позајмице није нов и неуобичајен финансијски инструмент у пословној пракси, те да су позајмице одобраване и прије именовања садашњег директора Дражена Врховца.

Из ове банке су навели да су у јавности појавиле одређене информације које су погрешно интерпретиране, чиме се наноси штета угледу ИРБ-а, истичући да је институт позајмица регулисан Законом о привредним друштвима и да је његово кориштење уобичајено у пословној пракси многих привредних друштава у Републици Српској и шире.

"У овом случају ријеч је о краткорочној интервентној мјери Владе Републике Српске која се проводи путем ИРБ-а и то само у случајевима постојања потребе за превенирањем настанка и развоја значајнијих тржишних дисбаланса и очувања стабилности привређивања у укупном привредном амбијенту Републике Српске, чему смо недавно свједочили са појавом глобалне пандемије", саопштено је из ИРБ-а.

Као један од примјера одобравања позајмица, у саопштењу се наводе позајмице према друштвима "Сава Семберија" Бијељина и "Витаминка" Бањалука чијим се одобрењем директно утицало на смањење негативних ефеката пандемије вируса корона, не само на пословање друштава корисника позајмица, већ и на стотине појединачних пољопривредних коопераната чије пословање и пословна егзистенција директно зависи од сарадње са овим друштвима.

"Позајмице су даване искључиво у складу са одлукама Владе Републике Српске, односно Скупштине ИРБ-а, према интерним процедурама, политиком обезбјеђења пласмана и осталим релевантним актима банке. Слиједећи своје интерне процедуре и политике ИРБ је дјеловала у правцу заштите имовинских интереса и финансијских потраживања, истовремено омогућавајући достизање приоритета и развојних потреба Републике Српске", додаје се у саопштењу.

Из ИРБ-а појашњавајуу да се, с циљем постизања веће флексибилности и прилагодљивости према потребама и преференцијама домаће привреде и становништа, планирање кредитних пласмана ИРБ-а врши према "категоријама корисника" – правним и физичким лицима, не и према појединачним финансијским производима које банка нуди. "У складу са таквом структуром прати се и реализација плана, путем периодичних извјештаја и годишњег извјештаја о пословању ИРБ-а и фондова.

С циљем информисања јавности, сви реализовани пласмани приказани су посредством извјештајних докумената, у склопу категорије корисника и намјене за коју су одобравани", истиче се у саопштењу.

Из ИРБ-а напомињу да ова банка није профитно оријентисана финансијска институција, иако већ годинама послује позитивно, већ јој је примарна мисија развој Републике Српске, привредних друштава у Српској, те најповољнији кредитни аранжмани на тржишту према физичким лицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана