Интервенција надлежних институција или гашење аутобуских линија и фирми

Срна
Foto: срна

САРАЈЕВО - Надлежне институције у БиХ треба да уведу олакшице превозницима или слиједи масовно гашење аутобуских линија, а могуће и фирми, упозорио је предсједник Удружења превозника у међународном и међуентитетском друмском превозу путника при Спољнотрговинској комори БиХ Дејан Мијић.

Мијић је рекао да Савјет министара треба да донесе привремену одлуку да се у наредних шест мјесеци суспендују све акцизе и путарине на цијену горива које имају превозници у јавном превозу путника.

"Упутићемо закључке Савјету министара и Управи за индиректно опорезивање БиХ у којима тражимо да јавни превоз буде ослобођен одређених акциза, дажбина које постоје на сваки литар плаћеног горива", истакао је Мијић, који је и директор "Аутопревоза" из Бањалуке Према његовим ријечима, превозници у јавном превозу сада плаћају 70 фенинга дажбина по литру плаћеног горива - 30 фенинга акциза по литру, за одржавање путева се издваја 15 фенинга, као и путарина за ауто-путеве која кошта између 25 и 40 фенинга, у зависности од врсте горива.

Он је навео да у јавном превозу постоје возила која никада не изађу на ауто-путеве, па је несхватљиво да неко плаћа ту путарину и тај намет треба трајно укинути, чиме би превозници у овој ситуацији спријечили раст цијена, а у будућности и смањили цијене карата. Према његовим ријечима, тешка ситуацији и проблеми у јавном превозу путника кренули су појавом пандемије вируса корона у земљама западне Европе, а онда је стигло и до БиХ, када неколико мјесеци није ни било јавног превоза.

"Довело је до тога да је ситуација у предузећима које се баве овом дјелатношћу веома тешка, а ситуација се није поправила ни 16 мјесеци касније, односно путници се нису вратили у јавни превоз, јер се људи и даље боје пандемије", рекао је Мијић.

Он је додао да надлежни органи у БиХ нису дали никакву помоћ превозницима у јавном превозу, нису се одазвали ни на састанке, а проблем се усложњава разним поскупљењима. Потпредсједник Удружења превозника и руковидилац међународног и међуградског саобраћаја у "Центротрансу" Саудин Павић нагласио је да се превозници сусрећу и са проблемом недостатка радне снаге, односно одласка возача у земље региона и ЕУ, па је позвао да се кроз смањење доприноса на плате омогући превозницима да повећају примања радника.

Мијић и Павић сматрају да би ентитетске агенције за банкарство требало да дозволе продужење мораторијума на кредите, односно да се продуже крајњи рокови отплате, јер превозници нису у могућности да враћају рате кредита какве сада имају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана