Институт у Сремској Каменици добио икс-нож

Срна
Институт у Сремској Каменици добио икс-нож

СРЕМСКА КАМЕНИЦА - У оквиру Института за онколошке болести у Сремској Каменици данас је почела инсталација икс-ножа, савременог медицинског апарата који зрачењем уништава тачно одабрана подручја тумора и метастаза, уз максималну прецизност и минимално оштећење здравог ткива.

Икс-нож је смјештен у новоотвореном здравственом објекту „Каменица три са ПЕТ центром” и први је такве врсте у Војводини.

„Први пут здравствени систем Војводине добио је најсавременији медицински апарат, икс-нож, који ће обезбедити најсавременије услове дијагностике и лечења пацијената од онколошких обољења”, рекао је предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, послије обиласка новоотвореног објекта.

Он је додао да су заједничким радом Владе Србије, Министарства здравља и Покрајинске владе у планираном року завршени радови на изградњи овог објекта.

“У Сремској Каменици смо демонстрирали заједништво и са запосленима који раде са пацијентима оболелих од најтежих болести. Они су и у условима вируса корона успели да одрже рад Института, а данас смо заједнички дочекали икс- нож, нови стандард за Војводину. У наредних десетак дана очекујем и долазак новог ПЕТ скенера”, закључио је Мировић.

„Каменица три са ПЕТ центром” је објекат површине 2.500 метара квадратних у коме је у току инсталирање медицинске опреме чију је набавку помогла Влада Србије. Вриједност радова на објекту износи више од 975,3 милиона динара (око 8,3 милиона евра).

У Војводини годишње од тумора оболи око 11.000 људи, а око 6.000 њих изгуби живот.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана