Институције Српске радиће на побољшању положаја Срба у Мостару

Срна
Foto: Срна

МОСТАР - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија разговарали су у Мостару са представницима српске заједнице о положају Срба у овом граду и актуелним политичким питањима.

Главна порука састанка је да ће институције Републике Српске радити на томе да се поправи положај Срба у Мостару.

Додик је обећао помоћ за изградњу вртића у Мостару, додајући да неће бити заборављени ни српски пољопривредници у овом граду.

Врло је важно, истакао је Додик, да Срби у граду на Неретви буду легитимно представљањи.

Он је додао да је српска заједница до сада била потпуно скрајнута у свим сегментима. Замјерио је и то што за Србе нема мјеста у јавном сектору, на руководећим позицијама и у управним одборима.

Додик најавио изградњу вртића и помоћ пољопривредницима

Додик је најавио данас, током разговора са представницима српске заједнице у Мостару, изградњу дјечијег вртића, али и помоћ онима који се баве пољопривредом.

"СНСД овдје даје значајну пажњу нашим људима, за које знамо да дјелују у сложеним социо-економским условима. Желимо да СНСД овдје буде покретач свих активности које ће обезбиједити да превасходно српска заједница у сарадњи са другим заједницама може на адекватан начин да имплементира све оно што је од интереса за живот сваког човјека", рекао је Додик који је лидер СНСД-а, након састанка коме су присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Додик истакао је да ова странка у Мостару иза себе има доста пројеката, на шта су поносни и наставиће и даље да раде на помоћи српској заједници.

"Договорили смо да се током првих мјесеци у идућој години направи пројекат за вртић који ћемо финансирати, а који ће моћи да прими 150 дјеце и да се у том погледу обезбиједе адекватни услови за смјештај. С друге стране, радићемо све да помогнемо нашим људима који се баве пољопривредом на различите начине", рекао је Додик.

Он истиче да ће сви Срби који живе и раде у Мостару имати исти третман при аплицирању за средства Владе Републике Српске која се додјељују по разним пројектима у Српској.

"У том погледу СНСД је тај који ће едуковати људе да аплицирају и користе та средства", рекао је Додик.

Лидер СНСД-а је истакао да ова партија није добила адекватна мјеста која у Мостару припадају Србима у складу са Уставом БиХ и Уставом ФБиХ, због чега је најавио да ће даље наставити да разговарају на том плану.

"Вјерујем да наши добри односи на нивоу БиХ са ХДЗ-ом, као и наши послови које смо обавили у погледу Владе Републике Српске, гдје су потпуно уважили ХДЗ и његово присуство на различитим мјестима, очекујем да се овдје адекватно одразе према СНСД-у. Ми не тражимо ништа што не би припало нама. О томе ћемо разговарати вечерас или неких наредних дана", рекао је Додик.

Он је истакао и важност окупљања српске заједнице у Градској организацији СНСД-а, за коју је рекао да је епицентар за Србе у Мостару.

"Ми ћемо овдје веома брзо окупити кантонални одбор и кантоналну структуру, али је кључно да ова Градска организација сарађује са свим нашим општинским и градским организацијама широм Републике", поручио је Додик.

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић рекао је да српској заједници много значе посјете политичких представника Републике Српске.

"Велика је част окупити све те људе вечерас на једном мјесту и да сви они искажу заједно велику подршку нама и свему ономе што ми радимо овдје у Мостару. У периоду иза нас показали су кроз своје дјеловање и иступе да им јако значи наш боравак овдје, да су спремни да нас подрже кроз институције, да ми овдје обновимо свој живот и то су показали небројено пута до сада", рекао је Миливојевић.

Он је истакао да је већина онога што се везује за српску заједницу у Мостару углавном обновљено захваљујући средствима Републике Српске и Србије.

"Нама јако много значи и подршка коју они несебично исказују својим доласцима овдје, преносећи нам искуства и све оно што може да нас усмјери у оном правцу у којем треба да идемо и да заједно осмишљавамо политике које ми овдје у Мостару требамо да водимо", рекао је Миливојевић.

Миливојевић је рекао и да су се током данашњег разговора сврнули на многобројне пројекте и политичку ситуацију, како у овом граду, тако и у БиХ.

"Осврнули смо се на оно што СНСД значи у Мостару. То је оно око чега се овдје окупила српска заједница и то је једина иницијална каписла која може да обједини све оно што за Србе значи у граду", рекао је он.

Миливојевић се нада да ће Срби у Мостару добити подршку за све своје пројекте.

"Дефинисали смо шта је то што је кључно, кроз шта ћемо ми доћи и до радних мјеста, не само кроз одређено политичко дјеловање да дођемо до радних мјеста у државној управи, него да заснујемо и неке своје послове и да искористимо подршку Републике Српске да можемо осмислити све, да то реализујемо и да српска заједница овдје коначно крене да живи неким бољим животом", рекао је Миливојевић.

Састанку је присуствовала и посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана