Институције ФБиХ не желе да помогну Србима

Срна
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА - Институције Федерације БиХ /ФБиХ/ не желе да помогну у рјешавању проблема са којима се суочавају Срби у овом ентитету, а дио њих се односи на заштиту имовине, изучавање матерњег језика и социјалну заштиту, речено је данас на састанку Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, одржаном у Народној скупштини.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић рекао је да ова институција жели да помогне у рјешавању проблема Срба у ФБиХ.

"Народна скупштина Републике Српске жели да учествује у реализацији квалитетних иницијатива, с циљем побољшања живота становника Српске и ФБиХ", рекао је Шулић новинарима у Бањалуци.

Директор Управе /Владе Србије/ за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон навео је да је неопходно информисати Србе из ФБиХ о процесу усклађивања земљишних књига и катастра у овом ентитеу.

"Постоји ризик да у овом процесу изгубе имовину, а да о томе не буду обавијештени. Они који су заинтерсовани треба да се обрате канцеларијама за правну помоћ како би били квалитетно информисани о прописаним процедурама", рекао је Гујон.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић истакао је да је Влада задужила Републичку управу за геодетске и имовинско правне послове да пружи правну и техничку помоћ да би Срби у ФБиХ заштитили своју имовину.

Делегат у Дому народа ФБиХ Горан Броћета каже да су Срби у ФБиХ у незавидном положају, јер су им одузета права загарантована Уставом.

"Нажалост, проблем јесте и Дом народа ФБиХ гдје не може бити заштићен витални интерес српског народа. Надам се да ће измјенама Изборног закона БиХ овај проблем бити ријешен", рекао је Броћета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана