Инспектори траже цигарете из Косова

Д. К.
Инспектори траже цигарете из Косова

Бањалука - Здравствени инспектори РС предузеће све мјере из своје надлежности поводом информације да се на тржишту Српске у продаји могу пронаћи цигарете у чији квалитет и поријекло се сумња, а на којима се налазе акцизне маркице Косова.

Рекла је ово "Гласу Српске" портпарол Инспектората РС Душанка Макивић.

- Инспектори ће да провјере ко је добављач цигарета и забранити њихов промет, а о утврђеном чињеничном стању и предузетим мјерама биће обавијештена Управа за индиректно опорезивање БиХ, а уколико се посумња да је ријеч о кријумчарењу и надлежни органи Министарства унутрашњих послова РС - истакла је Макивићева.

Из Инспектората додају да је правилником о означавању паковања дуванских производа, чију примјену контролише здравствена инспекција, утврђен начин означавања здравствених упозорења на дуванским производима, на предњој, бочној и задњој страни паковања.

Прописан је садржај упозорења, површина коју упозорења морају заузимати, тип слова, ширина црног оквира, а упозорења морају бити на језицима у службеној употреби у Српској.

Главни републички здравствени инспектор Десимир Миљић доставио је надлежним градским и општинским инспекторима обавјештење о потреби појачаног надзора како би се утврдило да ли ових цигарета има у промету.

"Глас Српске" објавио је данас да се цигарете на којима су акцизне маркице самопроглашене Републике Косово, а које су највјероватније шверцоване и сумњивог квалитета могу купити на појединим трафикама у Српској.

Ове цигарете се продају по новим цијенама цигарета на тржишту БиХ, али увозник није ниједна фирма ни диструбутер из БиХ, већ "Н.Т.П. Трокадеро" из Приштине. На себи имају наљепнице о штетности пушења које су написане на албанском, али и на српском језику, и то латиничним писмом.

Казне

Казне за промет неправилно декларисаних цигарета прописане су Законом о забрани продаје и употребе дуванских производа лицима млађим од 18 година.

- Казне за правно лице од 5.000 до 15.000 марака, одговорно лице од 1.000 до 5.000 КМ, предузетника од 1.500 КМ до 3.000 КМ, те  физичко лице у износу од 300 марака -кажу у Инспекторату.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана