Инспектори "прочешљали" кладионице и коцкарнице, ево шта су показале контроле

СРНА
Инспектори "прочешљали" кладионице и коцкарнице, ево шта су показале контроле

БАЊАЛУКА - У 124 контролисана објекта у Бањалуци у којима се у приређују игре на срећу није затечено ниједно малољетно лице, саопштено је из Републичке управе за игре на срећу.

Кононтролу су извршили инспектори ове управе уз асистенцију припадника Полицијске управе Бањалука и службених лица Центра за социјални рад. Републичка управа за игре на срећу константно врши инспекцијски надзор с циљем спречавања учешћа малољетника у играма на срећу, о чему говори и податак да је у протеклих шест мјесеци извршено 1.249 контрола, наводи се у саопштењу.

Из ове управе додају да су у овим контролама издата три прекршајна налога због присуства малољетних лица у објектима у којима се приређују игре на срећу на аутоматима.

У саопштењу се указује на то да Закон о играма на срећу не садржи одредбе којима се прописује удаљеност кладионица, аутомат-клубова, казина и других објеката у којима се приређују игре на срећу од школских објеката, али је овим законским актом дефинисано да је лицу млађем од 18 година забрањено учествовање у играма на срећу, улаз у казина, кладионице, аутомат-клубове и просторе у којима се приређује класична томбола.

Приређивачи игара на срећу у Републици Српској дужни су да на видном мјесту назначе која је законски дозвољена старосна граница за учешће у играма на срећу, односно забрану уласка малољетним лицима у просторије у којима се примају уплате за игре на срећу, додаје се у саопштењу.

"Заједничке активности настављамо и у наредном периоду, и то на територији цијеле Републике Српске с циљем спречавања учешћа малољетника у играма на срећу.

Апелујемо, не само на приређиваче, већ и на родитеље да својим ауторитетом учествују у спречавању учешћа малољетника у играма на срећу, имајући у виду да је ријеч о најрањивијој групи друштва", рекао је вршилац дужности директора Републичке управе за игре на срећу Драженко Вељановски.

У саопштењу се подсјећа да је Законом о играма на срећу прописан прекршај за правно лице и одговорно лице у правном лицу које дозволи присуство малољетном лицу у простору казина, кладионице, класичне томболе или објекта у којем се приређују игре на срећу путем аутомата, те су запријећене новчане казне за правно лице од 20.000 КМ до 50.000 КМ, односно од 5.000 КМ до 10.000 КМ за одговорно лице у правном лицу.

"Позивамо појединце и институције који протеклих дана у јавност износе паушалне оцјене о функционисању тржишта игара на срећу у Републици Српској да се о свему информишу код надлежних и стручних институција задужених за спровођење Закона о играма на срећу и на тај начин избјегну његово произвољно и злонамјерно тумачење", наводе из Републичке управе за игре на срећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана