Инспекција ће контролисати поштовање одлуке о цијени пелета

Срна
Инспекција ће контролисати поштовање одлуке о цијени пелета

БАЊАЛУКА - Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је да ће у наредном периоду инспекцијски органи контролисати поштовање одлуке Владе Републике Српске о привременој мјери за ограничење висине цијене пелета.

Гашићева је током састанка у Бањалуци са представници привредних друштава која се баве производњом пелета рекла да службе ресорних министарстава прате стање снабдјевености тржишта пелетом, саопштено је из ресорног министарства.

Она је истакла да мјере Владе Републике Српске имају за циљ заштиту животног стандарда становништва и омогућавање задовољења потреба становништва, те да ни на који начин нису усмјерене на угрожавање пословања привредних субјеката.

"У складу са ситуацијом на тржишту, разматраћемо могуће иницијативе према Савјету министара када је у питању укидање забране извоза пелета и могуће увођење квота за извоз", поручила је Гашићева.

Министарство трговине и туризма Републике Српске апелује да сви корисници пелета, који до сада нису набавили потребне количине овог енергента, у наредном периоду изврше набавку додатних количина како би надлежни органи у складу са исказаним показатељима извршили потребне анализе и доносили мјере за предстојећи период.

Представници привредних друштава изнијели су податке о тренутном стању залиха пелета у складиштима и истакли да је домаће тржиште готово у потпуности снабдјевено.

Они су апеловали на надлежна министраства и Владу Републике Српске да према Савјету министара упуте иницијативу за стављање ван снаге одлуке о забрани извоза пелета и на тај начин омогуће пласирање вишка производа на међународно тржиште и очување континуитета пласмана роба на ова тржишта.

Састанку су присуствовали и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Влада Републике Српске недавно је усвојила одлуку о привременој мјери за ограничење висине цијене пелета, којом се прописује највиша продајна цијена пелета од дрвета на 480 КМ плус ПДВ по тони у свим паковањима, у трговини на мало на територији Републике Српске.

Ова одлука објављена је у "Службеном гласнику Републике Српске" 4. новембра, а ступа на снагу осмог дана од дана објављивања и престаје да важи 31. марта 2023. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана