Инкубатори и хероји неба улијевају наду

 Милијана Латиновић
Инкубатори и хероји неба улијевају наду

БАЊАЛУКА - Приликом транспорта новорођенчета из једне у другу болницу сваки минут је одлучујући, што најбоље знају они чија беба одмах по рођењу мора на далек пут, а уз подршку Хеликоптерског сервиса РС ни километри нису препрека.

Емоције које у тим тренуцима обузму родитеље не заборављају се ни годинама касније. То је на својој кожи осјетила и Љиљана Шегрт, педијатар у болници у Требињу, која је прије 13 година на свијет донијела Емилију.

- Била је то високоризична трудноћа, знала сам да ће пород бити пријевремени и беби је требао транспорт. Помислите само колико смо далеко од Бањалуке, Подгорице, од свега. Још није било услова за превоз хеликоптером. Имали смо транспортни инкубатор, који је и тада био стар неколико година, захваљујући докторици Љиљани Буха која је организовала службу неонатологије - испричала је Шегртова за “Глас Српске”.

Неизвјесност и брига су у тим тренуцима неизбјежни.

- Породила сам се царским резом, бебу нисам ни видјела, отишла је сат или два након рођења. Моја Емилија је данас здрава дјевојчица, а питање је шта би било да одмах по рођењу нисмо имали транспортни инкубатор и да није добила потребну његу - рекла је Шегртова која је након тога специјализирала педијатрију.

Инкубатор који има требињска болница је дотрајао, а нови који ће, надају се, бити обезбијеђен у акцији “С љубављу храбрим срцима” улиће нову наду свим будућим родитељима.

Начелница педијатрије с неонатологијом у Болници Требиње Љиљана Буха истиче за “Глас” да годишње имају десетак транспорта гдје је неопходан инкубатор.

- Опрема се мора занављати јер свако дијете мора да добије најбољу заштиту. С друге стране, ријетко се дешавају два транспорта одједном, али може и то да се догоди. Сваки транспорт осим хеликоптером, за нас је немогућа мисија јер смо веома далеко. То су драматични тренуци и није нимало лако. У дугогодишњој каријери не знам шта ми је било теже, саопштити родитељима да беба мора у транспорт или збрињавање такве бебе - истакла је Буха, нагласивши добру сарадњу са Хеликоптерским сервисом РС.

У тим тренуцима није лако ни херојима неба, како су од миља прозвани пилоти и њихове колеге, а директор Хеликоптерског сервиса РС Бобан Кустурић каже да су у протекле двије године имали двадесетак неонаталних транспорта. Један такав лет, судбоносан за бебу у доби од тек четрдесетак дана у летачку књижицу уписали су прије неколико дана.

- Позив из Фоче, беба не може да дише, мора у Бањалуку, вријеме толико лоше да нисмо могли да слетимо у Фочу већ мало прије, па су нам ту довезли бебу возилом хитне помоћи. Била је драма, али је прошло како треба - рекао је Кустурић за “Глас”, нагласивши да ће набавка савремених транспортних инкубатора и њима олакшати посао. Превоз тек рођених беба за њега и његове колеге је најемотивнији дио посла.

- И када причам о томе сав се најежим. Сви смо ми професионалци у свом послу, али је веома тешко задржати емоције. Дајемо све од себе, јер сваки минут је одлучујући - поручио је Кустурић.

Акција

Овогодишња акција “С љубављу храбрим срцима” је 13. по реду, а донаторско вече под покровитељством предсједника РС Милорада Додика биће одржано 26. децембра у Административном центру Владе. На иницијативу Удружења педијатара РС, мисија акције је куповина транспортних инкубатора за сва породилишта у Српској јер је само лани транспортовано 111 витално угрожене новорођенчади из десет родилишта, најчешће према УКЦ-у, али и према установама у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана