Инкубатор за мале борце значи живот

 Милијана Латиновић
Инкубатор за мале борце значи живот

БАЊАЛУКА - Од највеће радости након што први пут пољубите своје чедо, до страха и неизвјесности јер оно мора на операцију у Београд прошло је свега пар сати, прегршт најснажнијих емоција и огромна жеља само да стигне на вријеме и безбједно. Само да стигне...

Тим ријечима причу за “Глас Српске” почиње Дијана Василић Николовски, која је у септембру ове године у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС на свијет донијела близнакиње Милу и Ему. Огромну радост, јер је њена до тада трочлана породица из Бањалуке постала богатија за двије принцезе, замијенила је брига и неизвјесност.

- Операција на коју је Ема морала на неки начин била је рутинска, али је кључно било да она безбједно стигне у Београд и да њено стање буде стабилно. Био је то велики шок за нас, како ће тек рођена беба на пут. Реченица љекара из Београда: “Урадићемо све, само да беба стигне стабилна” и данас ми одзвања у мислима - прича ова храбра мајка, поздравивши акцију “С љубављу храбрим срцима”, која ће ове године окупити племените људе да би свака болница у Српској добила савремени транспортни инкубатор.

Љекари су у УКЦ-у њеној кћеркици пружили све што су имали и могли.

- На својој кожи смо осјетили шта значи транспорт тек рођеног дјетета и колико је важно да свака болница има савремене транспортне инкубаторе, јер они за те мале борце једноставно значе живот - истакла је Дијана захваливши љекарима и медицинском особљу на свему.

Спознаја да је беба од првог тренутка у најбољим условима, наглашава, родитељима улива наду. Ема је возилом Хитне помоћи у пратњи љекарског тима отишла за Београд. За њом је отишао и тата.

- Након двадесетак дана када је пребачена са интензивне његе јавили су ми да и ја могу да дођем, да је храним, узмем у наручје. Остале смо ту још десет дана, а потом смо се вратиле кући - испричала је Дијана. Веселу дјевојчицу која сваким даном расте и напредује све више, љубављу, осим оца и мајке, обасипају и њени сестра и 13 година старији брат.

Педијатар из УКЦ-а Мирослав Гајић поздравио је овогодишњу акцију “С љубављу храбрим срцима”, нагласивши да је у најтежим тренуцима адекватан транспорт од виталног значаја.

- Транспорт је прва и најтежа лекција у неонатологији. Породилишта у мањим болницама која немају услове интензивне његе готово свакодневно нама упућују тешко болесну дјецу и пријевремено рођене бебе, а и сами смо често у ситуацији да даље шаљемо бебе у Београд. Да би све прошло како треба неопходан је савремени транспортни инкубатор, а УКЦ има такав један - казао је Гајић.

Појашњава да љекар одређује врсту транспорта у односу на тежину клиничке слике пацијента те да он може бити копнени или ваздушни, уколико је у питању ургенција.

- Читаву деценију сам био у транспорту. Уз опрему најважнији је добро обучен кадар. Можда један од најтежих послова у медицини. Љекар и сестра су у транспорту сами и све је на њима, свака одлука, терапија, да ли извести транспорт до краја, да ли прекинути... огроман притисак и велика одговорност - казао је Гајић.

Гледајући то малено створење у инкубатору које се бори за сваки дах, прича Гајић, једина мисао у глави љекара је да се стигне на одредиште.

- Само размишљате о пацијенту, гледате монитор да ли је све у реду - казао је Гајић, с поносом истичући да су сви његови транспорти били успјешни.

За десет година био је саборац многим дјевојчицама и дјечацима који су тек стигли на овај свијет, неке од њих имао је прилику да види и касније.

- Родитељи ме препознају и упознају с тим малим борцима. Вјерујте да сам и срећан и поносан, јер једина жеља је да успијемо и спасимо свако дијете - истакао је Гајић.

Донаторско вече

Овогодишња акција “С љубављу храбрим срцима” је 13. по реду, а донаторско вече под покровитељством предсједника РС Милорада Додика биће одржано 26. децембра у Административном центру Владе. На иницијативу Удружења педијатара РС мисија акције је куповина транспортних инкубатора за сва породилишта у Српској, јер је само лани транспортовано 111 витално угрожене новорођенчади из десет родилишта, најчешће према УКЦ-у, али и према установама у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана