Иницијативе за укидање или поврат ПДВ-а на храну за бебе и лијекове биће упућене УО УИО

GS
Foto: Srna

Савјет министара БиХ размотрио је иницијативе за поврат ПДВ-а за куповину опреме и хране за бебе и укидање или поврат ПДВ-а на лијекове и медицинска средства, те ће их упутити Управном одбору Управе за индиректно опорезивање да размотри њихову спроводивост и о предузетом информише Савјет министара.

Иницијатива посланика Мире Пекић и Бранислава Бореновића, која је усвојена на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, односи се на поврат ПДВ-а за куповину опреме и хране за бебе коју би могао остварити родитељ, односно старатељ дјетета старости до двије године, саопштено је из Савјета министара.

Заједничка иницијатива Фонда здравственог осигурања Републике Српске, Завода здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ и Фонда здравственог осигурања Брчког усмјерена је на укидање/смањење ПДВ-а на лијекове и медицинска средства, односно на намјенско усмјеравање средстава од индиректних пореза по основи наплаћеног ПДВ-а на лијекове и медицинска средства на рачуне фондова здравствених осигурања у циљу финансирања здравствене заштите осигураних лица.
 

Предлагачи иницијативе, која је упућена и ентитетским владама, те Одјељењу за здравство и остале услуге Владе Брчког, те надлежним министарствима у Републици Српској и ФБиХ, навели су да је прихватање ове иницијативе важно за дугорочну одрживост здравственог система и унапређења квалитете здравствене заштите грађана.

Савјет министара усвојио је информацију о спровођењу билатералних споразума о трговинској и/или економској сарадњи, трговинских и споразума о слободној /преференцијалној/ трговини које је закључила БиХ с другим државама. Информацију ће Министарство спољне трговине и економских односа доставити Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини БиХ.

У овој информацији се на више од 40 страница даје преглед стања с кључнима налазима и приједлозима за побољшања у овом подручју, те наводи да је 90 одсто укупне вриједности извоза БиХ пласирано на тржишта ЕУ и Цефте у 2021. години, а шест одсто је извезено на тржишта преостала два партнера с којима је у примјени споразум о слободној трговини, а то су ЕФТА државе и Турска.

Тек четири одсто извоза БиХ је пласирано у државе остатка свијета. БиХ је имала закључен 31 билатерални споразум о трговинској и/или економској сарадњи до краја 2022. године.

Истовремено се истиче да вриједност инвестиција из Аустрије, Хрватске, Италије и Њемачке чине 40,7 одсто укупно регистрованих иностраних улагања у БиХ, наведено је у саопштењу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана