Иницијатива: Сезонским радницима у Српској плату и пријаву рачунати по сату

Независне
Иницијатива: Сезонским радницима у Српској плату и пријаву рачунати по сату

БАЊАЛУКА - Сезонски радници из Српске увелико одлазе на рад у друге државе, тако да домаћи привредници муку муче са недостатком радника, те да би стала у крај овом проблему, пословна заједница упутила је иницијативу Влади Републике Српске за доношење закона о сезонским радницима.

Наиме, како је рекао Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе регије Бањалука, сезонско запошљавање треба уредити на законски начин, као што је урађено у другим земљама.

"На овај начин сезонски радници би могли бити анагажовани на дневном нивоу и на дневном нивоу за њих би се плаћала обједињена стопу пореза и доприноса која ће бити повлаштена", казао је Рачић.

Додаје да би се на тај начин помогло послодавцима који имају потребу за сезонским радницима, а који све теже долазе до њих.

"Сезонски радници један дан дођу на посао, а већ сљедећи дан се не морају појавити", појашњава Рачић и додаје да је њих тешко "уловити" да раде сваки дан.

"Доношењем закона, сезонско запошљавање омогућавало би једноставност у спровођењу у смислу да ће сваки дан послодавци моћи да ангажују радну снагу, да им тај дан плате доприносе за тај дио зараде који су имали. Уколико се неко други дан не појави на послу, он аутоматски неће бити пријављен и неће послодавци према њима имати никаквих обавеза", појашњава Рачић.

Како је рекао, већина сезонских радника који су ангажовани на неким пословима ради на црно, те како истиче Рачић, тешко их је пријавити јер се не појављују стално на послу.

"Доношењем закона бисмо то законски уоквирили и имали бисмо задовољство и радника и, са друге стране, послодаваца", појашњава Рачић и истиче да су све земље у региону сезонско запошљавање то законски ријешиле.

Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске, казао је да би доношење закона о сезонски радницима било јако значајно.

"Сезонски радници су радници са несталним радним временом, наравно да би било добро да се сезонски рад уреди, односно да радник може бити плаћен, али и пријављен на онолико сати колико је радио", рекао је Шкребић и додао да постоји потреба за сезонским радницима, посебно у области туризма и пољопривреде.

Да је овај закон пријеко потребан послодавцима, посебно у сектору угоститељства, каже и Горан Куртиновић, члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске "Хореца".

"Мислим да смо ми, барем регуларни послодавци који размишљају дугорочније о свом послу, дали максимум да задржимо радну снагу. Наш начин размишљања је да би требало да и држава и власт схвате већину тих проблема и да се на неки начин укључимо заједно, да креирамо боље услове за опстанак наших радника. Имамо много ствари које морамо да ријешимо, а у ствари не бавимо се још увијек значајно том темом", казао је Куртиновић и истакао да су послодавци након сезоне спремни да врате назад на посао доброг и искусног радника, пишу "Независне новине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана