Иницијатива на коју се дуго чекало: Да дјеци лакше прођу болнички дани

ГС
Иницијатива на коју се дуго чекало: Да дјеци лакше прођу болнички дани

БАЊАЛУКА - Удружење за подршку и промоцију права дјеце и родитеља „Моје дијете” упутило је иницијативу Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске да сва дјеца до 15 година добију право на пратњу једног од родитеља или старатеља, током лежања у болници.

- Наиме, Закон о обавезном здравственом осигурању РС, члан 35, прописује да дјеца до 15 година имају право на пратњу, уколико постоји медицинска индикација.

Због тога, углавном, породични љекари, самовољно тумаче шта је медицинска индикација и процјењују да дјетету не треба пратња, па онда мајка не може да иде уз дијете јер не добије за себе упутницу.

Или иде, али мора да плати лежање - наводе из Удружења.

Како су истакли у саопштењу, тако су дјеца али и родитељи, стављени у неравноправан положај, јер од тога како ће породични љекар протумачити шта је медицинска индикација, зависи да ли ће уз дијете бити мајка током лијечења у болници.

- Због свега наведеног, тражимо да се укине спорни дио у Закону гдје пише “уколико постоји медицинска индикација” те да свако дијете има пратњу.

Довољна медицинска индикација је, свакако, стрес који ће дијете доживјети уколико остане само у болници, поред трауме због које остаје. Зашто треба уопште да постављамо питање да ли је дјетету потребна мајка у болници, зар то не треба да буде нормална и подразумијевана ствар – казала је предсједница Удружења “Моје дијете”, Јелена Бјелица.

Она је истакла да се у цијелом свијету подразумијева да ће мајка или отац бити уз дијете током лијечења у болници, а током порођаја је нормално да неко буде уз породиљу, само се код нас увијек мора борити око тога.

- Вријеме је да и нама нормалне ствари постану коначно нормалне.

Мајка једјетету неопходна у болници. Нема потребе да доктор о томе одлучује, његово је да лијечи. Мамино је да његује, воли, мази, уз њу све мање боли и лакше прође. Довољна медицинска индикација је што ће дијете добити стрес ако остане само у болници и јаку трауму - истакла је Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана