Иницијатива без ефекта: Зашто лијекови у БиХ неће појефтинити?

ГС
Иницијатива без ефекта: Зашто лијекови у БиХ неће појефтинити?

БАЊАЛУКА - Иницијатива која се односи на укидање, односно смањење или поврат ПДВ-а на лијекове, према посљедњој замисли надлежних, чак и ако буде усвојена, неће ни за фенинг утицати на цијене медикамената које плаћају грађани.

Када се почело говорити о овој идеји, они који редовно или периодично остављају новац у апотекама обрадовали су се да ће њихови мјесечни трошкови бити смањени, али се то у посљедној верзији иницијативе не спомиње ни једном ријечју.

"Једна од варијанти Управе за индиректно опорезивање (УИО), а која је прихватљива и за фондове здравственог осигурања, јесте да се размотри да се ПДВ који фондови плаћају на лијекове намјенски распореди на начин да се у већ законом дефинисане коефицијенте за прерасподјелу средстава према ентитетима, укључе и фондови са одређеним процентом. На овај начин обезбиједила би се значајна средства која би фондови могли усмјерити на даља проширења права из здравственог осигурања, укључујући финансирање нових терапија и др.", саопштили су јуче из Фонда здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС).

У том саопштењу се тематизује састанак директора ФЗО РС Дејана Кустурића, те његових колега из ФБиХ и Брчког, Влатке Мартиновић и Радомира Николића, са директором УИО БиХ Зораном Тегелтијом о заједничкој иницијативи која се односи на укидање, односно смањење или поврат ПДВ-а на лијекове.

"Директор Управе за индиректно опорезивање такође сматра да иницијатива јесте оправдана, те да је заједно са ентитетским владама потребно размотрити најбоље рјешење", навели су из ФЗО РС.

Директори надлежних фондова су се, како је саопштено из ФЗО РС, захвалили Тегелтији "што је показао разумијевање за изазове са којима се суочавају обавезна здравствена осигурања у БиХ и подршци коју је пружио за даљу реализацију заједничке иницијативе".

Међутим, Урош Вукић из Удружења "Мисли добро" поручује им да је то ништа друго него - пресипање из шупљег у празно. То удружење је, подсјетимо, раније поднијело иницијативу за смањење цијена лијекова, али кроз измјену Правилника о цијенама лијекова, који тренутно погодује само велетрговцима и малопродајним ланцима апотека.

Вукић је, говорећи о иницијативи о којој су разговарали Тегелтија и руководиоци фондова здравства, истакао да их ни сада ништа не ограничава да то раде, али...

"Готово сам сигуран да, ако то некада и заживи, у шта сумњам, то се неће трошити намјенски, осим уколико не буде директно ишло на рачуне фондова здравственог осигурања. Најбољи примјер вам је тзв. намјенска акциза за изградњу ауто-путева. Она се прикупи, прослиједи владама и новац оде негдје друго, а не за ауто-путеве", истакао је Вукић.

Јасно је, како додаје, да су фондови здравственог осигурања у проблему, да је новца све мање, а становништво све старије и болесније, али новац треба тражити и прикупљати на други начин.

"Зашто се, рецимо, акциза на дуван, алкохол, газиране сокове итд. не усмјерава директно фондовима здравства јер су пушење и алкохолизам највећи узрок болести. Шта смо ми добили на крају, од поменутог укидања ПДВ-а на лијекове до тога да све остане исто само да се новац прерасподијели, али од тога грађани неће имати ништа", нагласио је Вукић.

Подсјећамо, крајем прошле године фондови су упутили заједничку иницијативу надлежним институцијама ентитета и БиХ за укидање/смањење или поврат ПДВ-а на лијекове и медицинска средства, преносе Независне.

У иницијативи је наведено да је само у здравственом систему Републике Српске у 2022. години за ПДВ плаћено више од 100 милиона КМ, док су трошкови по основу ПДВ-а у установама у области здравства Федерације БиХ износили више од 164 милиона КМ. Такође, БиХ је једина земља у региону која има јединствену стопу ПДВ-а на лијекове и медицинска средства у износу од 17 одсто и она је највиша у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана