Информације о несталој дјеци биће објављиване и на банкоматима

ГС
Информације о несталој дјеци биће објављиване и на банкоматима

БАЊАЛУКА - Народни посланици гласаће за успостављање система хитног обавјештавања јавности у случају нестанка малољетног лица “Пронађи ме” (Амбер алерт) у Републици Српској, а којим је, између осталог, предвиђено да информације буду емитоване и на екранима на банкоматима.

На дневном реду сједнице Народне скупштине Републике Српске (НСРС), која ће бити одржана у сриједу, 22. маја наћи ће се Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, у који ће бити уврштено неколико нових чланова, а који се односе на “Амбер алерт”.

-Ако је пријављен нестанак малољетног лица, Министарство може, након процјене, хитно путем савремених средстава комуникације обавијестити јавност о нестанку малољетног лица тако што ће јавно објавити информације које могу бити од значаја за његов проналазак -  предвиђа један од чланова, пишу „Независне“.

Овај систем ће, како се додаје, бити користан механизам поступања у случајевима нестанка дјеце и омогућиће полицији да у потрагу укључи ширу друштвену заједницу, објављујући информације путем медија, телевизијских и радио-емисија, интернета, СМС порука, екрана на банкоматима, ауто-путевима и слично.

Такође, како се додаје, систем би код грађана додатно развио осјећај сигурности и учврстио повјерење грађана у полицију, те пружио осјећај корисности заједници, кроз ангажовање грађана у пружању помоћи у конкретним случајевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана