Индустријска производња у јуну мања за 2,2 одсто

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Укупна десезонирана индустријска производња у БиХ у јуну је мања за 2,2 одсто у односу на мај, а у поређењу са истим мјесецом прошле године, индустријска производња у БиХ, календарски прилагођена, биљежи раст од 1,1 одсто, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Производња трајних производа за широку потрошњу у мају већа је за 3,1 одсто, док је производња нетрајних производа за широку потрошњу мања за један одсто, капиталних производа за 1,7 одсто, интермедијарних производа за 2,3 одсто, а енергија мања за 6,6 одсто.

У јуну, у односу на исти мјесец лани, производња капиталних производа већа је за четири одсто, нетрајних производа за широку потрошњу за 2,2 одсто, производња енергије остала је иста, док је производња интермедијарних производа мања за један одсто, а трајних производа за широку потрошњу за 6,6 одсто.

Десезонирана индустријска производња у јуну је у поређењу са мајем забиљежила пад од један одсто у прерађивачкој индустрији, у производњи и снабдијевању електричном енергијом за 4,7 одсто, а у вађењу руда и камена за 7,6 одсто.

Индустријска производња, календарски прилагођена, у јуну ове, у поређењу са истим мјесецом 2021, биљежи раст у прерађивачкој индустрија за 1,6 одсто, производњи и снабдијевању електричном енергијом и гасом за 0,9 одсто, док је у вађењу руда и камена забиљежен пад за 6,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана