Индијци раде у Лакташима, задовољни са 500 евра мјесечно

ГС
Foto: VОА

ЛАКТАШИ - Фирма Бепро из Лакташа, у недостатку домаћег кадра, већ годину дана запошљава раднике из далеке Индије.Радници су задовољни примањима и условима рада.

"Задовољан сам условима,.Раније сам радио у Оману и Саудијској Арабији. Разлике су мале. У овој фирми смјештај је добар, а једино је храна у Босни и Херцеговини нешто другачија од оне у Индији. Зарадим око 500 евра мјесечно и сав износ шаљем породици у Индију", каже Анел Комар, радник из Индије за ВОА.

Гурбеж Синг такође је задовољан и каже да ће остати двије-три године.

Радом страних радника су задовољни и послодавци који до потребне радне снаге долазе посредством домаћих агенција, преносе Независне.

"Ми пошаљемо нашу понуду, а они одлуче који дио њих пристаје на понуду.Ми добијемо видео како они раде и на основу тога изаберемо", каже Ивана Кресојевић, замјеник директора фирме Бепро.

Додаје да постојаћа радна снага на бироима за запошљавање не жели да дође на интервјуе за посао, па су приморани на увоз.

"Ми смо сад у фази довођења треће групе из Индије, каже Кресојевић и додаје да тренутно у фирми ради 12  Индијаца, а у фебруару ће стићи још осам. Радницима из Индије фирма обезбјеђују два оброка и смјештај, па чак и возило на кориштење иако то није у обавези. - Они живе нормално, као и и сви наши овдје", констатује Кресојевић.

У БиХ је званично запослено око 3.500 страних радника, али их према процјенама нелегално ради знатно више. Углавном је ријеч о грађевинским и угоститељским радницима, а највише их долази из Турске и Србије, али, све чешће, и из Далеког Истока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана