In memoriam Томи Лучићу: Чика Томине велике љубави

Слободан Пешевић
In memoriam Томи Лучићу: Чика Томине велике љубави

Почетком ове седмице Бањалучани су се опростили од Томе Лучића (93), истакнутог педагога и угледног суграђанина који нас је напустио послије краће болести.

 Овај омаж њему посвећен не могу почети без повезнице са још двије истакнуте личности које је писац ових редова познавао и - уважавао. То су Милош Милиновић, некадашњи новинар и уредник “Гласа”, који је преминуо прије пет година и прим. др Милутин Вучковац, угледни гинеколог који је сахрањен уочи пандемије короне прије двије године.

Одговор на питање шта их повезује лежи у двије чињенице: као дјечаци провели су своје дјетињство у усташким логорима злогласне НДХ, а након школовања вратили дуг друштву “са каматом”. Али сву тројицу карактерише чињеница да су били узорни родитељи, да су свако свој радни вијек “одрадили” одговорно и са пуно љубави.

Чика Томо је свим својим бићем био везан за образовање и извођење генерација младих људи на прави пут. На том задатку имао је велико разумијевање супруге Раде, учитељице коју такође памте њене бројне генерације које је основама живота учила управо незаборавна учитељица. Томо и Рада су више деценија живјели у складном браку уз међусобно уважавање и разумијевање. Те срећне дане уљепшали су син и кћерка, а касније унука Невена. Тому је тешко погодио растанак са Радом прије више од три деценије, али је утјеху нашао у успјешним насљедницима. Они свједоче да је посебну радост у његовом дугом и садржајном животу унио, прво, праунук Јакша, а онда и праунука Катарина. Томина доколица било је пчеларство, којим се у својом Шушњарима бавио са посебном страшћу. Његови продукти - природни мед - заслужили су само ријечи похвале. Још доста тога могао бих написати о животу и дјелу Томе Лучића, али познавајући га као тихог и скромног човјека, он би ми рекао: “Мало си претјерао!”.

Чика Томо је сахрањен у породичну гробницу заједно са вољеном супругом Радом, која га је напустила давне 1991. године.

Горње редове посвећујем, прије свега, чика Томиним “пилићима” - праунуцима. Када одрасту и стасају да их подсјети на прадједа. С поносом.

И пуним правом!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана