Имовина компаније “Душанић” још чека купца

Данијела Бајић
Имовина компаније “Душанић” још чека купца

БАЊАЛУКА - Лицитација за продају бензинске пумпе са продајним простором и грађевинским земљиштем у Модричи, која је дио имовине прњаворске компаније “Душанић” у стечају, поново је пропала, јер је свих пет пријављених кандидата непосредно пред аукцију одустало од куповине.

Потврдила је то за “Глас Српске” стечајна управница компаније “Душанић” Наташа Косић и подсјетила да се радило о трећој лицитацији, која је била заказана у петак. Када је ријеч о имовини компаније “Душанић” у Модричи, прва лицитација одржана је у децембру прошле године, а друга половином ове године.

На продају су били земљиште и објекти који се налазе уз магистрални пут Модрича - Шамац, на око два километра од центра Модриче, а ради се о три парцеле, прва површине од 7.494 квадрата гдје се налази и пумпа капацитета 80.000 литара са продајним објектом.

Друга парцела је површине 8.433 квадратна метра, а трећа 10.603 квадрата. Према ријечима Косићеве, бензинска пумпа са продајним простором је издата на период до продаје некретнине.

- Имовина је у понуди била у пакету као једна цјелина, а почетна цијена износила је 707.173 КМ, што чини једну трећину процијењене вриједности. Заинтересовани кандидати су без објашњења одустали од куповине - казала је Косићева.

Додала је да су се заинтересовани појавили тек на овој посљедњој лицитацији, али су на крају одустали, како каже, вјероватно из разлога да би оборили цијену.

- Правило је да се, након треће лицитације, ако се имовина не прода, поново организује Скупштина акционара, која ће да одлучује о даљем начину продаје - рекла је Косићева.

У међувремену ће, каже, покушати да продају имовину ове компаније у Приједору.

- Ријеч је о земљишту на којем се налази бензинска пумпа, продајни простор и складиште-хала са двориштем, све ограђено индустријском оградом. Та пумпа нема дозволу, коју ћемо покушати набавити, јер од ње зависе лицитација и цијена - истакла је Косићева и додала да лицитацију за овај дио имовине планирају расписати у новембру.

То ће, нагласила је она, бити друга лицитација, тако да ће почетна цијена бити половина од процијењене вриједности.

- Процијењена вриједност овог дијела имовине је око 1,9 милиона марака - казала је Косићева.

Према њеним ријечима, остало је још нешто имовине компаније “Душанић” о чијој судбини одлучује суд. Са чим располажу знаће тек када се, каже, заврше ти судски поступци.

Она је подсјетила да је приједлог за стечај предузећа у власништву породице прњаворског бизнисмена Петра Душанића поднесен још половином 2018. године те да је одлука о отварању стечаја донесена тек лани.

Вриједност имовине компаније “Душанић” у стечају процијењена је на четири милиона марака, док укупна пријављена потраживања износе 14 милиона КМ. Такође, постоји и имовина у виду акција у другим привредним друштвима, али ријеч је о нешто мањим износима.

Повјериоци

Највећи повјерилац је, према ријечима Наташе Косић, Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ која потражује милион марака. Разлучни повјериоци су УИО, Пореска управа РС и Рафинерија уља Модрича. Када је ријеч о радницима, она је истакла да су пријављени само супружници Мира и Петар Душанић, односно власници поменутог предузећа, који имају потраживања за плате што им је признато.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана