Илинданске свечаности у Турјаку и Ламинцима

Милан Вујић
Илинданске свечаности у Турјаку и Ламинцима

ГРАДИШКА - У Турјаку су синоћ одржане 19. „Илинданске свечаности“, на којима је наступило десет пјевачких група са подручја Градишке, Приједора, Бањалуке, Козарске Дубице и Костајнице и КУД „Козара“ из Горњих Подградаца.

Mанифестацију организују мјесна заједница и пјевачка група „Синови Козаре“. Члан пјевачке групе „Синови Козаре“ Мирко Чупић рекао је да се ојкача на Илиндан увијек пјевала у Турјаку и да желе да очувају ту традицију, како и своју изворну пјесму.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да Илинданске свечаности у Турјаку промовишу традицију и културу овог мјеста, Поткозарја, Градишке и Републике Српске, те да Градска управа финансијски и на сваки други начин подржава организовање оваквих манифестација.

-Наша обавеза је да помогнемо нашем народу да сачува своју традицију и културу, да покажемо свијету и нашим младим генерацијама да смо народ са богатом културном баштином - рекао је Аџић

. Храм Светог пророка Илије у Турјаку и Ламинцима прославиће данас крсну славу Илиндан, а поводом славе сваке године се организује и традиционални илиндански збор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана