Илић: За аудио-визуелни центар изузетно значајна стална подршка владе Српске

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - Директор Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић рекла је данас у Београду уочи панела о регионалној сарадњи, копродукцији и филмским подстицајима, у оквиру ФЕСТ-а, да тај центар има сталну подршку Владе Српске која им је из буџета за ову годину обезбиједила 2,6 милиона КМ, што је веома зачајно и олакшава рад и активности Центра.

Илићева је, уочи панела “Регионална сарадња, копродукције и филмски подстицаји” у оквиру програма ФЕСТ-а “Фест-про”, прецизирала да пет одсто суме коју је Влада издвојила иде на плате и материјалне трошкове Центра, а све остало на суфинансирање филмова, едукације и развоја филмске сцене у Српској.

“Имамо сталну подршку Владе Републике Српске и на средства можемо рачунати сваке године, што је јако важно и олакшавајуће. Једни смо од ријетких у региону, а можда и у Европи који имају законски ријешено финансирање”, рекла је Илићева.

Она је изразила наду да би Центар ускоро могао да објави календар конкурса за филмске раднике, продуцентске куће и све оне који планирају да се пријаве на конкурсе за мањинске копродкуције.

Илићева је на данашњем панелу у МТС дворани, на којем су директори филмских центара региона разговарали о мањинским копродукцијама и подстицајима за снимање у земљама на овом подручју, представила активности Аудио-визуелног центра Републике Српске.

Она је представила јавни конкурс за суфинансирање производње филмова мањинских копродукција, мапу филмских локација у Републици Српској, као и уредбу о условима и поступку дођеле подстицаја инвеститору који у Српској производи аудио-визуелно ђело.

Илићева је подсјетила да је Влада Републике Српске недавно усвојила уредбу о подстицају о 30 одсто поврата средстава, тако да ће то бити новина за све иностране продукције које планирају да дођу у Српску и да снимају.

Говорећи о активностима Аудио-визуелног центра Републике Српске, она је истакла да је у прошлој години расписано укупно 27 конкурса на које је пријављено више од 90 пројеката.

“Када је ријеч о мањинским копродукцијама, реализована су три конкурса и крајем године биће расписан нови. Пријаве на конкурсе за мањинске копродукције стизале су из Мексика, Чешке, Црне Горе, Хрватске и Словеније, али највећи број пријава је из Србије. До сада је подржано девет пројеката са укупно око 600.000 КМ”, навела је Илићева.

Она сматра да је уредба Владе за подстицај, која предвиђа 30 одсто поврата потрошених средстава веома важна јер ће стимулисати аудио-визуелне умјетнике да раде нове пројекте.

“У томе ће помоћи и водич са више од 100 филмских локација које смо мапирали, а које су доступне на интернет страници њњњ.филминсрпска.цом. На овом сајту ће сви из индустрије бити видљиви и лако доступни. На њему имамо све важне информације у вези снимања у нашој земљи”, објаснила је Илићева.

Она је истакла да је веома задовољна сарадњом са филмским центрима из региона, који су Аудио-визуелном центру Републике Српске пружали подршку од оснивања, на чему им је јако захвална.

Говорећи о циљевима Центра у будућности, Илићева је навела да је приоритет да се обезбиједи континуирана производња аудио-визуелних ђела у Републици Српској, као и да фонд за све конкурсе из године у годину расте, те да се у континуитету ради на унапређењу конкурсних процедура како би се повећао број пријава на конкурсима.

“Желимо да побољшамо нашу индустрију и културни развој кроз наше пројекте. Амбијент Српске је изванредан и спреман за истраживање и презентацију. Вјерујемо да, ако улажемо у наше људе и наше студенте, заједно можемо унаприједити Републику Српску”, нагласила је Илићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана