IDDEEA: Могући проблеми у издавању личних докумената

Срна
IDDEEA: Могући проблеми у издавању личних докумената

САРАЈЕВО - Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (IDDEEA) БиХ упозорила је да су, због вишегодишњег необнављања опреме, могући проблеми у континуираном и ефикасном пословању, првенствено у вези са издавањем личних докумената, за шта је задужена ова агенција.

Истичући да је, због границе расхода која им је остављена у буџету БиХ, количина идентификационих докумената - личних карата, возачких дозвола и пасоша, смањена испод уговорене и планиране, што у будућности доводи у питање потребе грађана, из Агенције су истакли да су им за ефикасно функционисање потребна и достојна техничка средства.

За расходе IDDEEA у буџету БиХ за 2024. годину одређено је 38,5 милиона КМ, што у овој агенцији сматрају недовољним уз све напоре да минимизирају издатке за службена путовања, мобилне телефоне, репрезентацију и набавку горива.

-Овако ниска горња граница расхода оставља мало простора за капитална улагања, што је нереално јер је чињеница да се посљедње двије године капиталне набавке уопште не спроводе или се спроводе у тако малим оквирима да то Агенцији не значи ништа с обзиром да је постојећа опрема већ застарјела, а све због привременог финансирања, као и знатно ниских горњих граница расхода за Агенцију уназад пар година - наводе из IDDEEA.

Посебно упозоравају да дотрајала опрема у техничком сектору, али и у Центру за складиштење, персонализацију и транспорт докумената није обнављана дуги низ година и да је ризик њеног престанка рада огроман и извјестан.

-Функционисање Агенције готово у свим сегментима њеног рада на овај начин је доведео у питање. Како би се сви пословни процеси успјешно одвијали, од чега зависи ефикасно функционисање система персонализације, транспорта и складиштења докумената, те обављање других послова из надлежности Агенције, неопходно је да се Агенцији обезбиједе достојна техничка средства - додају из IDDEEA.

Оцјењујући да је планираних 38,5 милиона КМ из буџета БиХ недовољно за функционисање Агенције у 2024. године, из IDDEEA наводе да анексом на редовни буџетски захтјев траже још 11.117.000 КМ од чега се 4.130.000 односи на текуће издатке за набавку материјала за личне карте, возачке дозволе и пасоше, те издатке за услуге транспорта опреме, као и материјал и услуге одржавања опреме.

Преосталих 7.047.000 КМ односи се на капиталне издатке за реализацију пројеката које је покренула ЕУ, прецизирају из IDDEEA у одговору достављеном Парламентарној скупштини на посланичко питање у вези са захтјевом Агенције надлежном министарству за додјелу средстава из буџета БиХ за 2024. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана