И у школама уче о вакцини против ХПВ-а

Данијела Бајић
И у школама уче о вакцини против ХПВ-а

БАЊАЛУКА - Да би подигли свијест младих, али и њихових родитеља о значају вакцинације против хуманог папилома вируса (ХПВ), главног узрока настанка рака грлића материце, медицинари ових дана у школама говоре о важности превенције те их позивају на имунизацију, која је сада доступна и у Српској.

Домовима здравља у Српској до сада је испоручено 450 бесплатних доза за дјецу од 11 година па до 15. рођендана, док старији који желе да се заштите од овог вируса вакцину могу добити у Институту за јавно здравство РС по цијени од 210 КМ по дози, а примају се двије.

У институту, гдје је за два дана 11 особа примило комерцијалну дозу, истичу да се грађани константно распитују за више информација о самој вакцини.

С обзиром на то да је према подацима Завода за статистику РС у 2021. години у Српској било 22.587 дјечака и 21.328 дјевојчица, вакцинација се, како су истакли у Институту, препоручује за скоро 44.000 дјеце.

Вршилац дужности Дома здравља Добој Владимир Марковић истакао је да ова здравствена установа данас почиње са имунизацијом против ХПВ-а.

- Првог дана дозу би требало да прими 20 дјеце, колико их се и пријавило. У наредним данима дјецу ћемо вакцинисати на основу расположивих доза - казао је Марковић.

Додао је да је у току промотивна кампања о значају ХПВ вакцине и тим поводом су до сада били у Медицинској школи, а у наредним данима планирају да обиђу и остале образовне установе на подручју Добоја, а за малишане и њихове родитеље су, како каже, припремили и радио-емисију.

Са бесплатном имунизацијом данас почињу и у бијељинском Дому здравља. Према ријечима помоћнице директора за медицинска питања Гордане Савин, имунизација се обавља преко службе породичне медицине, тако да дјеца након љекарског прегледа истог дана у пратњи родитеља, који потписују захтјев за вакцину, одлазе у вакцинални центар.

- Могуће су нуспојаве локалног карактера, црвенило и бол на мјесту гдје је примљена вакцина. Неке друге компликације нису забиљежене у свијету - казала је Савинова.

Директорица Дома здравља Требиње Маја Мићуновић истакла је да са вакцинацијом почињу сутра те да имају имају наручен одређен број младих.

- Без обзира на године и категорије, о предности ХПВ вакцине сви могу да се информишу у Дому здравља. О њеном значају грађани могу да се информишу и путем промотивног материјала, а подршку у овој кампањи очекујемо и од представника образовних установа - казала је Мићуновићева.

Помоћница директора за медицинска питања у Дому здравља Приједор Дијана Ђерић рекла је за “Глас” да је вакцинација у овој установи почела у уторак, кад је вакцину примило десеторо дјеце, а пажњу с посветили и едукацији родитеља и ученика.

- Тренутно на значај ове вакцине указујемо родитељима и ђацима деветог разреда, који су нам приоритетна група у овој фази - казала је Ђерићева додавши да има доста заинтересованих који не припадају категорији за коју је вакцина бесплатна.

- Оно што их највише интересују је то колико је вакцина сигурна - рекла је Ђерићева.

У Дому здравља Бањалука истичу да се од почетка вакцинације у значајном броју јављају родитељи дјеце заинтересовани за вакцину против ХПВ-а.

- Тимови породичне медицине започели су са позивањем родитеља дјеце оба пола старосног доба од 11 до навршених 15 година - објаснили су у овој установи. Додали су да се заинтересовани родитељи могу јавити својим тимовима породичне медицине и на тај начин заказати за преглед прије саме имунизације те да се дјеца која су напунила 15 година могу бесплатно да вакцинишу у првој половини ове године.

Заштита

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе у бијељинском Дому здравља Младен Грујичић рекао је да је основа вакцинације против ХПВ-а, која је омогућена у Српској, да буде заштићена омладина од болести.

- Захваљујући вакцинацији у неким земљама се и до 90 процената смањио број особа које су инфициране ХПВ вирусом - навео је он и истакао да овај вирус може бити узрок шест врста карцинома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана