И надзорне камере пишу казне за бахату вожњу

Данијела Бајић
И надзорне камере пишу казне за бахату вожњу

БАЊАЛУКА - Пролазак на црвено свјетло, насилничка вожња, претицање колоне возила, непропуштање пјешака, некоришћење појаса, непоштовање знака “стоп”, шкрипа гума, те дизање мотора на задњи точак само су неки од прекршаја које од сада региструју и надзорне камере у Бањалуци, а ова нова мјера ће, тврде стручњаци, повећати безбједност саобраћаја.

Тако већ од почетка мјесеца казне могу да очекују и возачи који су током вожње причали путем телефона или другом учеснику у саобраћају одузели право првенства пролаза, а све због великог броја прекршаја који су евидентирани у протеклом периоду.

Полицијски службеник и инспектор за безбједност саобраћаја у  Полицијској управи Бањалука Тихомир Тадић истакао је да су на 101 локацији у граду постављене 332 надзорне камере, од којих је 48 са АНПР системом за детекцију регистарских таблица.

- Видео-записи које посједује Министарство унутрашњих послова РС умногоме олакшавају посао полицајцима. Веома се често користе у проналаску учесника саобраћајне несреће који се удаље са лица мјеста, као и проналаску учесника у ремећењу јавног реда и мира, извршилаца кривичних дјела и слично - казао је Тадић.

Према његовим ријечима, стање безбједности саобраћаја на подручју Бањалуке није на задовољавајућем нивоу.

- У протеклом мјесецу имали смо шест самосталних акција контроле саобраћаја. Само се у том периоду на подручју града догодило 329 саобраћајних несрећа у којима је једно лице погинуло, пет је теже повријеђено, а 51 је задобило лакше тјелесне повреде - рекао је  Тадић.

Додао је да ће због тога приоритет при обради прекршаја бити најтежи прекршаји из области безбједности саобраћаја као што су пролазак на црвено свјетло, насилничка вожња, претицање колоне возила, непропуштање пјешака и остали прекршаји који буду уочени.

Руководилац Одсјека за координацију, планирање и статистике у Агенцији за безбједност саобраћаја РС Милан Илић рекао је за “Глас Српске” да је ова мјера за сваку похвалу, јер ће сигурно увести ред на улицама Бањалуке, гдје је концентрисан и највећи број возила, а самим тим има и више потенцијалних опасних ситуација.

 - Сигуран сам да ће стање безбједности саобраћаја, када је у питању ова мјера, подићи на значајно виши ниво. Ми, нажалост, морамо бити свјесни да, и поред превентивних активности, које раде ова агенција, МУП и остали субјекти, репресивне мјере код нас дају боље резултате - истакао је Илић.

Бенефити превентивних мјера које се спроводе у школама, према његовим ријечима, биће видљиви тек за неколико година, када та дјеца дођу у фазу полагања возачког испита.

Помак

Милан Илић каже да је на подручју цијеле Републике Српске за првих шест мјесеци забиљежен мањи број погинулих лица, што значи да је у комбинацији превентивних и репресивних мјера направљен одређен помак.

- Свима је најбитније да се смањи број погинулих лица на путевима Српске - рекао је Илић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана