И мрављи шверц наноси штету држави

Тањуг
И мрављи шверц наноси штету држави

БЕОГРАД - Управа царина Србије упозорила је данас на такозвани мрављи шверц, који у континуитету наноси штету државном буџету.

"Цариници се суочавају са најразличитијим покушајима кријумчарења, како на граници тако и у унутрашњости земље, приликом ''дубинских контрола'', а такви случајеви колоквијално се називају ''мрављим шверцом''. Та појава није безазлена, јер у континуитету наноси штету државном буджету", навела је Управа царина Србије.

Предмет таквих заплијена најчешће су акцизна роба, техника, гардероба и обућа, па су тако цариници 15. новембра на Градини у камиону новопазарских таблица, поред пријављене текстилне робе из Турске, пронашли и осам великих джакова мушке и женске гардеробе. 

Возач је рекао да је самоиницијативно, међу пријављену робу смјестио и ''нешто своје робе'' - 700 јакни, мантила, тренерки, дуксерица, џемпера и панталона ''Томи Хилфигер'', ''Хуго Бош'', ''Пол&Шарк'', ''Монклер'', ''Прада'', ''Д&Г''.

У дубинској контроли, код места Белоњин, на путу Прокупље-Куршумлија, заустављен је препун ''рено еспејс''. Царинарници на терминалу Ниш, у возу нашли 150 пари патика и ципела, за коју супружници из Прокупља нису могли да покажу никакву документацију, јер је нису ни имали.

На прелазу Вршка Чука, цариници су у "опел инсигнији", за чијим је воланом био словачки државланин (30), пронашли и запленили 24 мобиних ''Ајфон 6С''.

Наводне пошиљке које наши земљаци из иностранства шаљу рођацима и пријатељима у земљи такође често садрже робу за продају.

Прегледом комбија њемачких таблица, на Келебији, којим су се двојица држављана Србије враћала из Њемачке откривено је да крију акумулаторе за аутомобиле, као и разне уређаје за његу кућних љубимаца, столове за шишање животиња, прибор за стерилизацију, ветрогенераторе, па чак и два половна ендоскопа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана