И гљиве чекају сунце

Јана Кезић
И гљиве чекају сунце

БАЊАЛУКА - Иако се сматра да кишовито вријеме одговара гљивама и подстиче их да брже расту, сакупљачи у Српској кажу да и оне чекају сунце, те додају да је због обилних падавина поједине врсте веома тешко пронаћи, док је и оно што роди често веома лошег квалитета.

Власник фирме "Смрчак" из Зворника Миладин Мијатовић за "Глас Српске" каже да је стање у гљиварству лоше.

- Вргања нема, а и оно мало што се нађе је изузетно црвљиво због оваквог времена, а то неће нико да купује - рекао је Мијатовић.

Лисичарки, како каже, има, али су због превелике влаге изузетно лошег квалитета.

- Гљиве чекају сунце, не могу ни оне бити сваки дан у води - казао је Мијатовић и рекао да их људи слабо купују.

Инструктор гљиварства Боро Марић из Центра за посјетиоце Пецка објашњава да је киша добра за гљиве, међутим, обилне падавине праве контраефекат.

- Киша нам за сада није ништа добро донијела. Фали сунца и један сушни период како би гљиве могле нарасти и размножити се - рекао је Марић. Додао је да гљива у њиховом крају скоро да и нема, док их у топлијим крајевима има нешто мало.

С друге стране, тартуфар Мијодраг Вуковић каже да ове године очекује добар род.

- Берба надземних врста попут лисичарки и вргања је већ кренула, а сада очекујемо и друге врсте. Осим тога, полако креће и берба тартуфа, па ћемо видјети каква ће бити сезона - рекао је Вуковић који сматра да цијене неће ићи нагоре. 

У маркетима и на тржницама за килограм лисичарки сада је потребно издвојити од осам до 15 КМ, за килограм вргања око 10 марака, док је пакет шампињона од 300 грама око 2,75 КМ.

Да и странци радо једу гљиве из БиХ, свједоче и подаци Управе за индиректно опорезивање према којима су за пет мјесеци ове године извезена 55.284 килограма гљива, што је за 27.320 килограма више него у истом периоду лани.

- Вриједност извоза гљива за пет мјесеци износила је 937.566 КМ, што је за око 776.786 марака више него у истом периоду лани - подаци су УИО.

Током ове године БиХ је највише гљива извезла на тржиште Француске и то 37.184 килограма, чија је вриједности била већа од 330.982 марке.

Извожене су и у Шпанију, Италију, Хрватску, Белгију, Словенију и Аустрију.

Увоз

За пет мјесеци ове године БиХ је увезла 40.294 килограма гљива, чија је вриједност била већа од 166.229 КМ.

- Највише их је увезено из Мађарске и то у количини од 18.200 килограма, чија је вриједност већа од 69.840 марака - подаци су УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана