И фенинг више фарме оставља у животу

Милијана Латиновић
И фенинг више фарме оставља у животу

БАЊАЛУКА - Откупна цијена млијека у Републици Српској повећана је за осам фенинга, што према ријечима фармера није довољно, али је боље него ништа, јер како кажу кризу само треба преживјети.

У Удружењу пољопривредних произвођача-мљекара РС истичу да су с највећом мљекаром у Српској, “Млијекопродукт” из Козарске Дубице, договорили цијену вишу за око десет одсто за литар сировог млијека.

- Цијена сировог млијека сада је у откупу до 0,88 марака, а била је 0,80 КМ. Договорено је и да од октобра она буде увећана за додатних четири до пет фенинга и вјерујем да ће расти сваки мјесец - рекао је за “Глас Српске” предсједник овог удружења Владимир Усорац.

Он је истакао да фармери нису задовољни са повећањем од осам фенинга, али да је боље и то него ништа и додао да производња иде даље. Усорац је казао да је производња млијека у Српској смањена за око пет до десет процената у односу на прошлу годину и нагласио да млијека има довољно за домаће потребе.

- Нема увозног млијека и зато наши трговци кукају. Производимо довољно и нема разлога да се забрањује извоз нашег млијека купцима у Србији, Црној Гори или Македонији, који су од нас редовно куповали - рекао је Усорац, осврнувши се на изјаве из појединих трговачких ланаца да се забрани извоз како би се стабилизовало домаће тржиште.

Да мљекарски сектор није у завидном положају сагласни су и на прњаворској фарми “Јокић”.

- Добро је да откупна цијена расте. Покушавамо да идемо напријед и да и ову кризу преживимо. Без обзира и на ово повећање откупна цијена не може да покрије трошкове производње, а све улазне компоненте поскупјеле су и фармери су у незахвалном положају. Није лако дићи руке од производње која траје деценијама, морамо се изборити - рекао је Златко Јокић са фарме “Јокић”.

Истакао је како му је јасно да раст цијене у откупу аутоматски значи и повећање цијене у продаји, али наглашава да је у продаји цијена млијека далеко више порасла у односу на откуп.

Откупну цијену подиже и билећка мљекара “Пађени”.

- Цијене у откупу помало расту сваки мјесец. Пратимо тржиште и коригујемо цјеновнике онолико колико можемо. До сада је била цијена од 0,70 КМ па навише, у зависности од класе млијека и других фактора. Планирано је да и даље иде горе - рекао је власник мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје, наглашавајући да је све ово борба за голи опстанак јер, додаје, нико нема тај луксуз да изгуби сировину због цијене коју не може да усклади.

Подстицај

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС саопштено је да је јуче исплаћена премија за млијеко за август.

- Посредством Агенције за аграрна плаћања Српске исплаћено је 2,4 милиона марака по том основу - навели су из ресорног министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана