Хуртић: Заједнички циљ - омогућити женама живот без насиља

Срна
Foto: Аваз

САРАЈЕВО - Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић рекао је да је заједнички циљ да се женама и ђевојчицама омогући живот без насиља, једнак приступ економским ресурсима и здравственим услугама, као и родно праведне климатске акције.

”Опредијељени смо да ускладимо законе и политике са међународним стандардима, унаприједимо програме и побољшамо услуге у областима спречавања и заштите од насиља, приступа економским ресурсима, здравствене заштите и заштите животне средине”, истакао је Хуртић у Сарајеву на догађају у оквиру глобалне иницијативе организације УН жене “Генерација за равноправност”.

Он је рекао да је министарство на чијем је челу један од одговорних актера ове међународне иницијативе у оквиру Акционе коалиције против родно заснованог насиља, чији је циљ сузбијање и превенција свих облика насиља над женама, саопштено је из организације УН жене.

Представник организације УН жене Џо Ен Бишоп рекла је да ће, према подацима ове организације, бити потребно више од 300 година и 360 милијарди долара да се затвори јаз родне равноправности.

“Не постоји боље вријеме него сада да искористимо досадашњи напредак, испунимо преузете обавезе и наставимо са креирањем политика, заговарањем и финансијским улагањем у родну равноправност”, истакла је Бишопова.

Алпска скијашица Елведина Музаферија рекла је да као кћерка, сестра, супруга и врхунски спортиста, осјећа одговорност да пружи пуну подршку и да свој допринос кампањи “Генерација за равноправност”.

“Свака од ових улога освијестила ме је о томе колико је важно живјети у свијету у којем смо сви равноправни и колико је тешко суочавати се са равноправношћу”, истакла је она.

Током завршног дијела програма дођељена су признања за 23 одговорна актера који су се обавезали на спровођење активности с циљем постизања родне равноправности у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана