Хуманост тече венама Латинчићa из Градишке: Три генерације дарују капи живота

Милан Вујић
Foto: М.В.

ГРАДИШКА - Деценијама поклањајући драгоцјену течност Латинчићи из Градишке његују несвакидашњу традицију даривања крви, која се у овој породици протеже већ кроз три генерације, почевши од дједа Слободана, преко оца Зорана, до садашњег носиоца ове племените мисије Ђорђа.

Слободан Латинчић, који броји 73 године живота, почео је свој хуманитарни рад даривањем крви још прије четири деценије. 

Са 40 донација он је поставио темеље поклањања драгоцјене течности. Његов син Зоран наставио је очевим стопама и до сада је дао крв 48 пута, чиме је потврдио своју посвећеност хуманости и подршци онима којима је помоћ најпотребнија.

Нова генерација носиоца ове традиције је двадесетпетогодишњи Ђорђе, који са истим ентузијазмом и посвећеношћу преузима штафету хуманости од својих претходника.

- Добровољно даривање крви је један од најхуманијих и најљепших поступака - започиње причу Ђорђе, који је са првим даривањем драгоцјене течности почео са 18 година, чим је стекао право на то.

Као млади давалац Ђорђе је брзо схватио дубоку важност овог чина и није планирао да одустане. Оно што га је навело да први пут дарује крв је жеља да на тај начин помогне суграђанима којима је помоћ била неопходна.

- Хуманост и породична традиција су главни мотиви за даривање крви. Осјећај када знате да ћете овим малим чином спасити некоме живот је заиста неописив. То је нешто што се не може купити новцем - казао је овај млади хуманиста.
Ђорђе истиче да су му хуманост и породична традиција главни мотиви за наставак овог несебичног чина. 

- Мој дјед је даровао крв 40 пута, све док су му године то дозвољавале. Отац је драгоцјену течност поклонио 48 пута и још то редовно чини - поносно истиче Ђорђе.

До сада је Ђорђе даровао крв 12 пута и планира да настави даље, преносећи вриједности своје породице на будуће генерације.

- Искрено и од срца бих препоручио свим здравим људима који могу да бар два пута годишње дарују драгоцјену течност која живот значи - казао је млади хуманиста, прижељкујући да се ова традиције никад не угаси.

Уз подршку своје породице Ђорђе Латинчић наставља да буде примјер несебичности и доброчинства, надајући се да ће својим дјелом инспирисати и друге да учине исто.

Активи

Ђорђе Латинчић похвалио је многобројне активе добровољних давалаца крви у Градишци, који често организују акције даривања драгоцјене течности, а којима се увијек радо придружи.

- Наше мало некоме значи много - казао је Ђорђе Латинчић позивајући све који то могу да се одазову акцијама даривања крви и тиме пруже наду и живот онима којима је то најпотребније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана