Хуманитарна акција: Бањалучанка Јелена шансу за изљечење има у Турској

Глас Српске
Хуманитарна акција: Бањалучанка Јелена шансу за изљечење има у Турској

Годинама уназад Јелена Карајица, поријеклом из Бањалуке која тренутно живи у Канади, бори се са опаком Кроновом болешћу због чијих је посљедица принуђена да се подвргне хитној трансплантацији бубрега.

Премда већ неко вријеме живи у земљи која слови за једну од оних које имају одличан здравствени систем, због веома тешког здравственог стања и дугих листа чекања, Јеленини љекари су процијенили да она више нема времена за чекање и да се под хитно мора пронаћи алтернатива.

Шансу за голи живот пронашла је у Турској у којој може хитно да добије нови бубрег, али пошто нема чланова породице који би јој могли помоћи финансијски, у помоћ су скочиле пријатељице из Бањалуке, које су покренуле акцију за њен спас. 

Александра Деура, кћерка познатог бањалучког гинеколога испричала нам је да је Јеленино стање тешко и да се бори са болешћу већ седам година. 
За трансплантацију бубрега потребно јој је 175.000 евра, плус трошкови пута и опоравка, а да би се дошло до тог износа, покренута је акција скупљања новца преко платформе gofundme.com на линку који се налази ОВДЈЕ.

"Јелена је тренутно на дијализи и то је одржава у животу, али је исцрпљује истовремено. Трансплантацијом би потреба за дијализом престала, а она би могла да се посвети опоравку. Љекари су објаснили да јој није остало пуно времена ако се не нађе новац да оде на трансплантацију", каже Александра. 

Јелену у Канади обилази медицинска сестра која јој помаже око свакодневних потреба. Кронова болест јој је нарушила опште здравље што је довело до нових компликација попут цирозе јетре, проблема са крвним притиском, анемије, тоталног губитка мишићне масе као и немогућности кретања и обављања основних потреба. 

Од фебруара ове године, Јелена се суочила и са хроничним обољењем бубрега и пар пута седмично одлази на дијализу. Због свеукупног здравственог стања, њен живот је сада угрожен и захтјева хитно реаговање. 

"Могућност да се спаси наша Јелена јесте трансплантација бубрега. Метода хитне трансплантације бубрега је тренутно могућа у Турској али заиста много кошта и Јелена није у могућности да то сама финансира. Управо због тога ја вас молим уколико сте у могућности да учествујете да скупимо бар дио средстава како би је спасили. Свако заслужује шансу за живот. Чак и мали износи помажу да стигнемо до циља. Времена нема пуно али ја вјерујем да ћемо успјети", каже Александра и додаје да ће сав скупљени износ бити прослијеђен директно Јелени у сврху лијечења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана