Хрватска ћутњом узнемирава регион

Маријана Миљић Бјеловук
Хрватска ћутњом узнемирава регион

БАЊАЛУКА - Хрватска одбија да сарађује и доставља информације о активностима које спроводи у својим институцијама када је ријеч о изградњи нуклеарног објекта на Трговској гори, уз саму границу са БиХ.

Наведено је то у информацији о преузетим активностима институција Српске и републичких представника у заједничким институцијама БиХ у вези са намјерама Хрватске да одлаже радиоактивни и нуклеарни отпад на локацији Трговске горе. У том документу, који ће се наћи пред посланицима Народне скупштине РС на сједници која је најављена за 2. јул, побројане су све досадашње активности које су преузеле домаће институције да би биле побијене намјере Хрватске да са друге стране Уне одлаже опасни отпад.

- С обзиром на то да Хрватска одбија сарадњу они тиме угрожавају животе и здравље људи у 13 општина у сливу ријеке Уне, а истовремено уноси узнемиреност за читав регион, а посебно територију БиХ - наведено је у информацији.

У истом документу стоји и да ће Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС наставити да прати све активности које ће се дешавати у наредном периоду, укључујући активно учешће у поступцима који ће се спроводити у Хрватској, а све с циљем да се активирају сви правни и стручни механизми како би се трајно спријечила изградња одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори.

- Приоритет свих институција је заштита права на живот и здравље 250.000 грађана који живе у подручју слива ријеке Уне, јер је Трговска гора питање опстанка живота и здравља становништва угроженог подручја - наведено је у документу који ће се наћи пред посланицима.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Бојан Випотник рекао је да не постоји нити један правни акт који би обавезао Хрватску да доставља домаћим институцијама информације о преузетим активностима да уз саму границу са БиХ складишти опасне материје.

- Све те информације ми сазнајемо са интернет страница тамошњих надлежних институција. Не постоји у овом тренутку никакав правно обавезујући акт који би приморао Хрватску да нам доставља, као потенцијално погођену страну, информације у вези са преузетим активностима. То у суштини и јесте највећи проблем. Не постоји никаква воља друге стране за комуникацију са нама у вези са овим проблемом - казао је “Гласу” Випотник.

Наглашава да постоје примјери у свјетској пракси, гдје се дешавају овакве и сличне активности, али је потенцијално погођена земља упозната са свим активностима друге стране.

- То је у овој ситуацији потпуно игнорисано од стране Хрватске. Они раде све потпуно нетранспарентно. Све то ни у једном тренутку нас не успорава у нашим активностима. За све њихове кораке смо спремни унапријед. Право и правда су на нашој страни. Убијеђен сам да ћемо на крају натјерати Хрватску да одустане од својих намјера - закључио је Випотник.

Савјет министара

И једна од тема сједнице Савјета министара, која је најављена за четвртак биће Трговска гора. Према најави те сједнице пред министрима ће се наћи измјена одлуке о именовању Правног тима за израду стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора. Предлагач ове тачке дневног реда је Министарство спољне трговине и економских односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана