Хрвати опет доскочили влади

Г.С.
Foto: Нови Лист

РИЈЕКА - Хрватска је 2023. донијела Закон о нерадној недељи, а трговци и занатлије се довијају како да му доскоче, задрже обим посла, радну снагу и да удовоље грађанима.

Од маја, једна пекара у Ријеци ће почети да ради као фаст фуд ресторан.

Од 1. јануара ове године првих шеснаест недеља, дакле до маја, ријечка Арена ће радити искључиво као пекара, а од маја до краја године као фаст фуд. Да то нисмо учинили, пола радне снаге бисмо морали да отпустимо, казао је власник Лулезим Кенај.

“Искористили смо законске могућности и основној дјелатности пекаре додали и дјелатност фаст фуда. На тај начин спасили смо посао, заштитили раднике, односно спасили сва радна мјеста, а грађанима омогућили да код нас могу да купују свјеже пекарске производе недељама и пазницима, током цијеле године”, казао је власник Лулезим Кенај за Нови лист.

Додао је да нису лако дошли до регистрације фаст фуда и да су за то требали посебни услови, већа квадратура и пуно папирологије. Истакао је да су када раде као фаст фуд укључена одређена ограничења па, на примјер тада не смију да продају велики хлеб, односно мпгу да продају само хлеб тежине до 250 грама.

“Такође, смијемо да продајемо и све остало што је до те грамаже, дакле сендвиче, мање пице, мини хлеб, све врсте пецива, као и остали асортиман производа који имамо у понуди – сокове, млјеко, јогурте”, казао је.

Појаснио је да су радницима понудили могућност да они који могу и желе раде и ноћу, недељом и празницима, али их за то додатно плаћа, а они који то не желе и не могу, такође су имали право избора.

Хљебомати

Подсјетимо, једна пазинска фирма “Панишимо” у Општини Медулин поставила самоуслужне аутомате за продају хлеба - “крухомате”, који прима и новчанице и картице.

Загребачки Јутарњи лист пише да “Панишимо” тренутно у фокусу има ширење на подручју Истарске жупаније, али у скорој будућности планирају ширење и на Приморско-горанску жупанију. У “крухоматима” се налазе искључиво њихови производи, произведени од састојака најбољег квалитета, припремљени на традиционалан начин.

Аутомати се пуне свако јутро, када се непродати хљеб од претходног дана уклања и пуни свежим производима.

Производи су упаковани у посебну најлонску амбалажу, која задовољава хигијенске услове, али и како би се очувала њихова свјежина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана