Хризостом: Христово Васкрсење обавезује на љубав према Богу и ближњима

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом честитао је православним вјерницима празник Васкрсења Господа Исуса Христа, истичући да Васкрс обавезује на љубав према Богу и ближњима.

Подсјећајући да је Васкрс највећи празник православне вјере и цркве, те да се назива и празником над празницима, митрополит Хризостом је нагласио да су основне поруке овог празника побједа живота над смрћу, свјетлости над тамом, истине над лажи и добра над злом.

"Зато не губимо наду у поменуте истине, али ни у онога који васкрсе, смрт сатра и живот дарова - Исуса Христа", поручио је митрополит дабробосански.

Према ријечима владике Хризостома, у времену оптерећености и напетости због свеукупне ситуације у БиХ и цијелом свијету потребно је на тренутак одбацити од себе све тренутне бриге и проблеме, те гледати у оно што је вјечно и непролазно.

"И поред свих проблема са којима се суочавамо, браћо и сестре, наше је да живимо и да се непрестано боримо са свим изазовима. Нема нико право да диже бијелу заставицу у знак предаје и одустајања од духовне борбе", истакао је митрополит Хризостом у Васкршњој поруци.

Владика је рекао да треба одвојити дио времена и чути поруке највећег хришћанског празника - да Христос васкрсе из мртвих, да смрћу смрт сатра и да онима који бјеху у гробовима живот дарова.

"Ове поруке нису обичне фразе, већ поруке суштине нашег празника Васкрса", истакао је митрополит дабробосански и додао да је Исус Христос, исти онај који је био понижен пред Понтијем Пилатом, којег су премлатили римски војници и који би разапет на крсту на Голготи, васкрснувши из мртвих разрушио окове смрти.

Митрополит Хризостом поручио је да је суштина празника над празницима сам Исус Христос, који је поставио себе васкрслога као непоколебљиви темељ свега новог што настаде и што јесте под сводом небеским.

Митрополит дабробосански рекао је да су сви проблеми и све невоље овог свијета плод људских егоизама - личних и националних, те перманентних непријатељстава, прије свега према Богу, а затим према човјеку, односно према људима и заједницама других и другачијих, те човјечанству уопште.

У том смислу владика је поменуо и пандемију вируса корона, наводећи да вирус није никаква случајност нити грешка природе коју Бог даде, већ дјело злих људи и глобалиста који уништавају и кваре све што је Божије и што је Бог дао човјеку да управља тиме.

"Знајући то, опет понављамо и позивамо, помиримо се и измиримо са Богом и васкрслим Исусом Христом! Будимо синови и кћери васкрсења, истине и правде и живота вјечнога. Славимо Христа васкрслога и кличимо Христос васкрсе - ваистину васкрсе!", поручио је митрополит Хризостом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана