Храму Вазнесења Господњег у Кључу потребна помоћ за уређење порте

Срна
Foto: Храм Вазнесења Господњег

КЛЈУЧ - Храму Вазнесења Господњег у Кључу, који датира из 1880. године и био је сједиште Бихаћко-петровачке епархије током протеклог рата, потребна је помоћ за уређење порте.

Црква је посвећена Вазнесењу Господњем и као већина храмова у Епархији бихаћко-петровачкој од историјског је значаја.

Парох кључки Немања Росић рекао је Срни да је црква била сједиште епископа у вријеме посљедњег рата до избјеглиштва.

“Прва црква основана је 1880. године и освештао је митрополит дабробосански Сава Косановић 27. јула 1883. године”, додао је Росић.

Он је навео да је прва црква разрушена највјероватније ударом грома, а изградња нове је почела у периоду од 1928. до 1934. када је завршена и освештана.

“Најпознатији свештеник је био Миле Попадић који је оставио мноштво текстова из којих данас сазнајемо много тога о нашим светињама и животу народа”, додао је Росић.

Он је рекао да је у плану да гроб свештеника Попадића буде пренесен у порту када се заврше радови на уређењу порте храма за који треба помоћ добрих људи.

“Ограда је у катастрофалном стању. Мноштво паса луталица се окупља око цркве и разноси смеће, што не приличи светињи. За сада нам је помогао премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић да кренемо са радовима, а да би све завршили треба нам још доста новца”, навео је парох Росић.

Он је рекао да ће након скоро 90 година почети изградња нове ограде око цркве у Кључу и уређење порте и позвао све људе доброг срца да учествују у томе.

Сви који могу и желе да помогну свој прилог могу уплатити на жиро-рачун Црквене општине Кључ: 571-060-00000335-04.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана