Хоспитализованима од ковида смањен IQ за 10

ГС
Хоспитализованима од ковида смањен IQ за 10

ЛОНДОН - Особе које су морале да прођу кроз болничко лијечење због ковида доживјеле су дуготрајна оштећења мозга еквивалентна смањењу коефицијента интелигенције за 10 бодова, открили су научници.

Истраживачи са универзитета Оксфорд и Лестер провели су когнитивне и психијатријске тестове на 475 особа примљених у болницу током пандемије.

Открили су да су чак и двије или три године након ковида учесници студије постизали ниже резултате на тестовима који мјере пажњу и памћење у поређењу с очекиваним нивоом за њихову добну и социодемографску групу, пренио је британски Телеграф.

Просјечни дефицит био је еквивалентан смањењу IQ-а за 10 бодова.

Једна од пет особа такође је пријавила тешку депресију, док је четвртина рекла да има проблема с умором и памћењем, са симптомима који су се погоршавали временом.

Главни аутор студије Максим Таке с Одјељења за психијатрију на Оксфорду рекао је да су љекари знали да постоји већи ризик од депресије и когнитивних проблема, али и да „нису знали да ли су симптоми присутни након једне године.“

- Доста нас је изненадило да су симптоми постајали гори, двије до три године касније. Ови резултати помажу нам да разумијемо терет симптома мозга које људи доживљавају годинама након хоспитализације због ковида, ко је највише у опасности и њихов утицај на способност рада, поручио је он.

Током врхунца пандемије, више од 38.000 људи било је хоспитализовано у Великој Британији због ковида, са више од 1,1 милион пријема од марта 2020. до маја 2023.

Најтеже болесни од ковида имали су најгоре дугорочне симптоме, са 75 посто њих који су патили од депресије.

Резултати такође показују да је више од четвртине учесника студије било присиљено да промијени посао од када су били у болници због ковида, наводећи лоше здравље као разлог, преноси Танјуг.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана