Хитно заледити споразум о слању медицинара у Њемачкој

Анита Јанковић Речевић
Хитно заледити споразум о слању медицинара у Њемачкој

БАЊАЛУКА - Агенција за рад и запошљавање БиХ већ годинама помаже медицинарима да што лакше дођу до посла у Њемачкој, а здравствене установе у Српској и ФБиХ, које свакодневно муку муче да задрже бијеле мантиле, апелују на то да би примјену споразума, који одвлачи пријеко потребни кадар, требало што прије заледити.

Тренд одлива медицинара у иностранство актуелан је дуже од деценије, а да у томе велику улогу имају и институције на нивоу БиХ потврђује најава за још један у низу интервју са заинтересованим кандидатима за запошљавање у Њемачкој, у склопу пројекта “Tripple Win”, који ће, према најави Агенције за рад и запошљавање, бити одржан у октобру.

Ријеч је о пројекту који Агенција већ годинама спроводи на основу споразума о посредовању у запошљавању медицинских радника са Савезном агенцијом за рад Њемачке. Агенција за рад и запошљавање БиХ спроводи још један програм, такозвани “познати послодавац” који се реализује са здравственим установама из Њемачке.

Како се то одражава на здравствени систем БиХ може се закључити из поражавајућих података Агенције, према којима је од 2013. до 2020. године БиХ напустило 5.858 медицинских радника и његоватеља који су запослење пронашли у Њемачкој. Стручњаци у области здравства сагласни су да су поменути уговори штетни по здравствени систем БиХ те да би их требало стопирати, макар на одређени период, будући да медицински кадар из дана у дан постаје све дефицитарнији на домаћем тржишту рада.

Директор болнице “Србија” у Источном Сарајеву Небојша Шешлија каже да се током периода пандемије најбоље показало колико је медицински кадар дефицитаран.

- У том периоду са бироа за запошљавање били су повучени сви расположиви капацитети, што довољно говори о самом проблему. Иако болница “Србија” у протеклом периоду није имала значајан одлив здравствених радника у Њемачку посредством Агенције, сматрам да је тај споразум тренутно веома штетан, јер домаћи здравствени центри већ запошљавају и преквалификоване раднике - казао је Шешлија и додао да болница на чијем је челу има довољно медицинских сестара и техничара, али да су им додатни љекари добродошли.

И директор зворничке болнице Иван Поповић истог је става.

- Тај споразум дефинитивно није добар потез за здравствени систем Српске и ФБиХ. Треба наћи начин да задржимо све наше раднике, да овдје раде, стварају породицу и доприносе бољој и квалитетнијој здравственој заштити становништва. Држава не треба да помаже радницима да оду, већ да се непрестано труди да створи што боље услове за рад и живот, како људи не би размишљали о одласку у иностранство - казао је Поповић и додао да у посљедњих пет година немају проблема са одласком радника у иностранство, да се ради о један, два спорадична случаја годишње.

Да су споразуми са Њемачком штетни сагласан је и замјеник генералног директора Универзитетског клиничког центра РС Ненад Стевандић.

- Не можемо ником забранити слободу кретања, али морам признати да је то лош споразум и за РС и ФБиХ. У стварање медицинског кадра улажемо милионска средства, а Њемачка тај кадар практично добија бесплатно. Најбоље рјешење је да код нас буду побољшани услови рада и да буду подигнуте плате, јер ако посредовање не буде радила Агенција, радиће неко други - рекао је Стевандић.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Никола Црнчевић каже да одлив кадра сваку земљу доводи у незавидну ситуацију те да је то нарочито проблем у здравственом систему, који је један од најзначајнијих стубова сваког друштва.

- Позивам све носиоце власти да дају све од себе и побољшају економски и социјални статус запослених у здравству и социјалној заштити да би колико-толико био спријечен одлив радника. Тај споразум са Њемачком БиХ би на одређени период морала заледити, јер уколико би се то десило, сигурно би добар дио радника задржали. Ником не можемо забранити да оде гдје му је боље, али не мора баш државна агенција да учествује у томе - рекао је Црнчевић и нагласио да запошљавањем медицинара у Њемачкој не губимо само здравствене раднике, већ становништво у цјелини.

Грађани не трпе

Никола Црнчевић тврди да, упркос томе што БиХ остаје без квалитетних медицинских радника, здравствени систем за сада не трпи.

- Домаће здравствене установе тренутно имају довољно кадра да могу обављати све услуге, а сви запослени улажу максималне напоре да грађанима пруже најбољу могућу здравствену заштиту - казао је Црнчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана