Хитно се повлачи спорни лијек који се највише користио за вријеме короне

ГС
Хитно се повлачи спорни лијек који се највише користио за вријеме короне

С хрватског тржишта се хитно повлачи познати лијек који се доста спомињао током пандемије ковида.

Ријеч је о лијеку ивермектин

Компанија Медика, дистрибутер лијека Солантра крема (ивермецтин), у сарадњи с Агенцијом за лијекове и медицинске производе Хрватске спроводи повлачење серије 2414239А тог лека с хрватског тржишта, пише Слободна Даламација

Повлачење се врши до нивоа апотека. Поступак повлачења спроводи се због квара квалитета која се односи на контаминацију која нема опасност по здравље.

Даље се наводи да ће ивермектин моћи да се набави на захтјев здравствене установе или за нужне случајеве лијечења на појединачни рецепт.

Ивермектин у облику таблета одобрен је у ЕУ за лијечење неких паразитских зараза црвима, док су препарати ивермектина за кожу одобрени за лечење кожних болести попут розаце. Ивермектин је такође одобрен као ветеринарски лек за примену против паразита код широког распона животињских врста.

Лијекови који садрже ивермектин нису одобрени за примену против болести Цовид-19, мада су их људи током пандемије куповали у апотекама. Бројна истраживања су показала да ивермектин не лијечи ковид, нити помаже у ублажавању симптома.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана