Хиротонисан епископ јегарски Нектарије

Срна
Хиротонисан епископ јегарски Нектарије

БЕОГРАД - У Храму Светог Саве у Београду данас је хиротонисан епископ јегарски Нектарије, викар патријарха српског.

Епископ Нектарије хиротонисан је на Светој архијерејској литургији коју је служио Његова светост патријарх српски Порфирије са архијерејима и свештенством Српске православне цркве /СПЦ/.

Патријарх Порфирије рекао је у бесједи да је сигуран да ће епископу Нектарију, попут апостола који су на све четири стране свијета проповиједали Христа, његово искуство разних култура, омогућити да пренесе истину о Христу на начин разумљив онима којима се обраћа.

“Ви сте владико Нектарије сабирали искуства са свих страна света, рођени сте у Сарајеву, али сте се школовали и одрастали у Шведској, студирали у Русији, Грчкој, обилазли многе земље Западне Европе, научили језике и других народа. Боравили сте и на Светој Гори”, подсјетио је патријарх Порфирије.

Епископ Нектарије захвалио је патријарху Порфирију и епископима СПЦ на повјерењу.

“Неизмјерно сам благодаран Богу који ми очинском љубављу Ваше светости и светитељском сагласношћу браће архијереја повјерава ову најузвишенију службу под сводом небеским”, нагласио је епископ Нектарије.

Он је указао да је вријеме у којем се прихвата епископске службе “обремењено на глобалном плану пандемијом братомржње, инфицирано моћничким управљањем кризама, планетарним миграцијама и крвожедним ратовима уз константну пријетњу употребе нуклеарног наоружања и хибридних вируса, који се на регионалном, локалном и интерном нивоу рефлектују кроз јавни прогон свега што је предмет вјере, што је Христово, Светосавско и традиционално”.

Хиротонији су присуствовали представници хришћанских цркава, директор Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама у Влади Србије Владимир Рогановић и велики број вјерника.

Чин наречења епископа Нектарија обављен је јуче у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.

Свети архијерејски сабор СПЦ је на редовном засједању одржаном у Београду од 15. до 20. маја ове године изабрао архимандрита Нектарија /Самарџића/ за викара патријарха српског са титулом епископ јегарски.

Архимандрит Нектарије рођен је 18. маја 1983. године у Сарајеву. Богословију Светог Петра Дабробосанског завршио је у Фочи 2003. године.

Након богословије школовање је наставио на Московској духовној академији у периоду од 2003. до 2006. године, а постдипломске студије на Теолошком факултету Каподистријског универзитета и Теолошком факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну.

У чин јерођакона рукоположен је 2007. године. Одликован је достојанством архимандрита 21. јула 2013. године у манастиру Покрова Пресвете Богородице.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана