"Хидроградња" на продају, цијена 88 милиона марака

ГС
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - Некадашњи грађевински гигант "Хидроградња" из Сарајева поново иде на продају, а цијена је иста као и на претходном јавном огласу, односно 88.067.552 КМ.

Наиме, стечајни управник "Хидроградње" Зијад Фазлагић објавио је нови јавни оглас за продају овог предузећа, које је у стечају већ неколико година.

Како се наводи у огласу, продаја јавним надметањем одржаће се 15. фебруара ове године у 12 часова у сједишту продавца у Улици Изета Чомаре на Илиџи.

"Привредни субјекат 'Хидроградња' д.д. Сарајево у стечају продаваће се у правном и физичком стању на дан продаје у виђеном стању без права накнадне рекламације. Продаја се врши усменим јавним надметањем. Наведена вриједност привредног субјекта је почетна цијена наведена у тендерској документацији и привредни субјекат се не може продавати испод те цијене", стоји у јавном огласу.

Фазлагић за "Независне новине" каже да је цијена остала иста као на претходном јавном огласу, те да се нада да ће, ако буде заинтересованих, цијена ићи на горе.

"Надамо се да ће бити заинтересованих. У контакту смо са предузећима из Швајцарске, Италије и Аустралије која су и раније била заинтересована, али све док паре не буду на рачуну, ништа нећемо да очекујемо", истакао је Фазлагић.

Према његовим ријечима, имају разговоре са још неколико потенцијалних купаца овог некадашњег гиганта.

"Средства од продаје би била усмјерена за измирење повјерилаца. Циљ је да њих измиримо 100 одсто, због тога се цијена предузећа не спушта у односу на раније продаје", казао је Фазлагић.

Додаје да су обавезе према радницима тридесетак милиона КМ, према ПИО и Пореској управи ФБиХ око 72 милиона КМ, те за општи исплатни ред привредног субјекта око 10 милиона КМ.

Подсјећамо, "Хидроградња", која је у стечају од 2017. године, за вријеме бивше Југославије градила је ауто-путеве и мостове широм свијета, а имала је ангажмане у многим земљама Африке и Азије.

За ово предузеће су биле заинтересоване три иностране компаније: из Швајцарске, Италије и Аустралије.

Такође, ову компанију је прошле године покушала да купи и фирма ЕУРОЛЕД из Сарајева, која је, између осталог, основана како би је могла купити.

Ипак, не зна се због чега они нису купили "Хидроградњу".

Ово предузеће, које је било међу највећим компанијама у бившој Југославији, прије тридесетак година је запошљавало више хиљада радника, а годишње је успијевало да оствари зараду и око 300 милиона долара.

Од овог броја, двије трећине новца предузеће је зарађивало у иностранству, те су склапали вишемилионске послове у Либији, Ираку и другим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана