Хидроелектрана “Дабар” гради се планираном динамиком

Срна
Foto: Срна

БИЛЕЋА - Радови на изградњи хидроелектране “Дабар” теку планираном динамиком, у току су радови на брани “Пошћење”, машинској згради, насипу Гребак, а очекује се да би до 2027. године, као што је уговором предвиђено, ова хидроелектрана требало да буде на мрежи, изјавио је директор хидроелектране “Дабар” Данило Илић.

Илић каће да се припремају и остали објекти, јер уговор сачињава осам објеката.

“Радови теку планираном динамиком, припремамо се за почетак припремних бетонских радова на Гребку, изливање подложног бетона, припрема се ињектирање, а на брани Пошћење су припремни радови за прве бетонске радове”, рекао је Илићновинарима на локацији изградње машинске зграде у Билећи.

Он је навео да је ангажовано око 100 радника кинеске компаније и 30 домаћих радника, почели су радови на ископу машинске зграде, а кад је ријеч о изградњи тунела Дабар, он је пробијен и остало је још 90 метара да се он заврши.

“Реални су рокови, према потписаном уговору 2027. године хидроелектрана Дабар биће на мрежи, грађевински радови су непредвидиви, али надамо се да ће то бити испуњено. Ово је једини пројекат у Републици Српској гђе је потпуно затворена финансијска конструкција. Хидроелектрана Дабар је обезбиједила средства од 15 одсто аванса, остатак Ексим банка кредитира, а овај уговор вриједан је 224 милиона КМ”, рекао је Илић.

Директор пројекта Филип Јелаш /Интегра инжињеринг/ рекао је новинарима да се тренутно изводе земљани радови, ископ бране “Пошћење” и заштита косина, завршен је ископ насипа Гребак, а данас би требало да почну бетонски радови, те да све иде својим редовним током.

Машински инжењер у хидроелектрани “Дабар” Марко Перућица каже да је ископ бране “Пошћење” почео у фебруару, а врши се ископ на лијевом и десном боку бране, која ће представљати саобраћајницу и повезивати лијеву и десну обалу ријеке Заломке.

“Брана прави акумулацију од 63 милиона кубика воде, заједно са још два насипа Врањача и Гребак”, рекао је Перућица.

Руководилац надзорне службе /Енергопројект Београд/ Срђан Вујадиновић рекао је новинарима да је кинеска компанија “Геџоуба груп” /ЦГГЦ/ велика свјетска компанија у области брана и хидроелектрана.

“На основу званичне листе највиших објеката, брана у свијету, од осам највиших они су градили четири”, прецизирао је Вујадиновић.

Замјеник генералног директора кинеске компаније ЦГГЦ извођача радова Танг Ђанг Бинг изјавио је да је на пројекту ангажовано 100 кинеских радника, а у будућности ће их бити око 180.

“У будућности ћемо користити више од 300 локалних радника. Пројекат је тежак, тече уредно”, рекао је Бинг.

Хидроелектрана “Дабар” је један од највећих енергетских пројеката у посљедњих 30-ак година, укупне вриједности 661 милион КМ и инсталисане снаге 159 мегавата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана