Херцеговина у духу традиције обиљежила Бадње вече

Милош Васиљевић
Foto: ГС

ТРЕБИЊЕ - Свечано је вечерас било испред светих храмова у Херцеговини, гдје су се вјерници по старим обичајима сабрали и након богослужења приступили налагању бадњака.

Оно што је свима заједничко је свечарска атмосфера, јер у добром расположењу дочекују најрадоснији хришћански празник Божић.

Великo је ово вече за свако село и мјесто, а екипа "Гласа Српске" присуствовала је налагању бадњака код манастира Светог Јована Кроштанског у билећком селу Корита.

- Ово је празник сабирања, наше традиције, дан када ширимо љубав са ближњима, али и празник када вјера у Бога постаје све јача - казао је један Корићанин.

Посебно емотивно било је данас у страдалничком селу Привдорица, а у порти храма Светог Цара Лазара налагани су бадњаци. Историја као учитељица живота памти, да су баш на том мјесту на Божић 1942. године усташе побиле све житеље тога мјеста, само зато што су Срби.

Хуманитарац из Гацка који је учествовао у  обнављању ове богомоље Мирослав Вуковић рекао је за "Глас Српске" да је Придворица  мјесто голготе и страшног злочина који се десио нашем народу, те да је сваке године ту, са вјерним народом како би сачували традицију и налагањем бадњака показала да је село живо.

- Већ шест година налажемо бадњаке на овом светом мјесту, а сви знају да 76 година тога обичаја није било из добро познатих разлога. Ипак, ово је сада светиња, мјесто саборности и духовног узвишења - рекао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана