Хепатитис и даље велики изазов

Срна
Хепатитис и даље велики изазов

БАЊАЛУКА- У Републици Српској, БиХ и свијету хепатитис и даље представља значајан јавно-здравствени изазов, рекао је предсједник Удружења обољелих од хроничних вирусних хепатитиса “Б18” Зденко Симоновић.

Симоновић је поводом 28. јула - Свјетског дана борбе против хепатитиса истакао да су, уз примјену најновијих смјерница и терапија, постигнути значајни помаци у лијечењу хроничног хепатитиса Ц, што је омогућило изљечење великог броја пацијената.

-Ипак, број обољелих од хепатитиса Б и даље је висок, што захтијева јачање превентивних мјера и доступност вакцине, те приступ лијечењу за све којима је потребно - рекао је Симоновић.

Он је додао да епидемија вирусног хепатитиса захтијева заједнички и одлучан одговор како би било заустављено даље ширење болести и смањена смртност повезана са овом инфекцијом.

Симоновић је навео да се Свјетски дан борбе против хепатитиса ове године обиљежава под слоганом “Вријеме је за акцију”, наглашавајући хитну потребу за подизањем свијести о вирусном хепатитису и важности брзог дјеловања.

Он је рекао да ће Удружење обиљежити Свјетски дан борбе против хепатитиса сутра на пригодан начин у Парку Младен Стојановић од 10.00 до 13.00 часова.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, у Српској је од хепатитиса Б 2022. године обољело 36 лица, а прошле године 43.

Према подацима Института, у Српској је у 2021. години било 17 обољелих лица, док у наведене три године није пријављен ниједан смртни случај од посљедица оболијевања од хепатитиса.

На страници “Свјетски дан хепатитиса” /њорлдхепатитисдаy.орг/ наведено је да сваке године више од милион живота буде изгубљено због ове групације болести које нападају јетру.

То је, како се истиче, позив на убрзање напора у подизању свијести о вирусним хепатитисима, те разумијевању њиховог јавно-здравственог значаја, посебно у контексту компликација, попут цирозе јетре и хепатоцелуларног карцинома.

На страници је наведено да у свијету сваких 30 секунди једно лице умре од болести повезане са хепатитисом.

На Свјетској здравственој скупштини 2022. године земље су се обавезале на елиминацију вирусног хепатитиса до 2030. Иако су остварени одређени помаци у смањењу преваленције хепатитиса Б код дјеце млађе од пет година на глобалном нивоу, више од 300 милиона људи и даље живи с овом озбиљном болешћу.

 

Стигма и дискриминација и даље су значајне препреке за тестирање и лијечење, при чему само мањи број људи свјесно живи са хроничним хепатитисом Б или Ц, а још мањи се лијечи.

Кампања за овогодишњи Свјетски дан борбе против хепатитиса наглашава хитност у убрзању борбе против вирусног хепатитиса, те важност тестирања и лијечења за све којима је то потребно. Циљ је да се појачају гласови лица погођених вирусним хепатитисом, позивајући на хитну акцију како би се коначно окончале стигматизација и дискриминација у вези са овом болешћу.

Глобална стратегија здравственог сектора за период 2022-2030. године пружа нову прилику за поновно усмјеравање глобалних напора, убрзање одговора и обновљено опредјељење за елиминацију вирусног хепатитиса до 2030. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана