Хеликоптер из Српске гаси пожар на Чврсници, од јутрос избацио око 30 тона воде ВИДЕО

Срна
Хеликоптер из Српске гаси пожар на Чврсници, од јутрос избацио око 30 тона воде ВИДЕО

ПОСУШЈЕ - Хеликоптерски сервис Републике Српске гаси пожар на Чврсници у Парку природе Блидиње гдје би ватрена стихија могла да угрози цивилно становништво и путну комуникацију, рекао је за РТРС директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић.

- Од јутрос до сада извршено је 30-ак налета и избацили смо око 30 тона воде. Пожар је захватио већу површину, а оно што је наш циљ јесте да реагујемо на подручју гдје би евентуално могли да буду угрожени стамбени објекти или путна комуникација - каже Кустурић.

Истиче да су изузетно високе температуре, а гашење пожара се ради у раним јутарњим часовима, тако да ће у договору са колегама и у зависности од стања, реаговати да вечерас и сутра ујутро.

- Ради се о пожару великих размјера, а имамо и температуру ваздуха већу од 40 степени Целзијусовихи вјетар и то све отежава гашење пожара.  Ово је изузетно захтјевна и опасна операција, али имамо искусне пилоте. Настојимо ипак да не угрозимо пилоте, а да учинак буде што већи - наводи Кустурић.

Наводи да је Хеликоптерски сервис Републике Српске јуче добио захтјев за гашење пожара на подручју Блидиња.

- Синоћ смо пребацили сву потребну технику и јутрос смо од 6.30 почели са гашењем пожара - истакао је Кустурић.

Начелник општине Посушје Анте Бегић је, на приједлог Цивилне заштите ове општине, прогласио стање природне несреће због великог пожара који данима букти подно Чврснице.

Пожар је узроковао велику материјалну штету на шумском земљишту, биљном и животињском свијету.

Пожар је синоћ гасио хеликоптер Оружаних снага БиХ, а и Оружане снаге Хрватске упутиле су данас један канадер.

-Вишедневни ангажман противваздушних авиона Хрватског ратног ваздухопловства у иностранству доказ је изузетне спремности наших противваздушних снага - поручио је хрватски министар одбране Марио Баножић.

Хрватска је, казао је, увек спремна да пружи помоћ у случају природних катастрофа, попут великих пожара који су у посљедње време захватили суседне државе, пренела је Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана